Hlavní obsah

Portugalec nevěrnou ženu zmlátil kladivem, soud mu dal podmínku. Prý si to zasloužila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Porto

Portugalská justice čelí ostré kritice za uložení pouze podmínečného trestu muži, který zaútočil na svou nevěrnou manželku kladivem a hřebíky. Způsobil jí těžká zranění. Soud nižší instance i odvolací tribunál v Portu v odůvodnění rozsudku argumentovaly biblí, v jejímž doslovném výkladu si nevěrná žena trest zaslouží, a to dokonce i kapitální.

Foto: Pedro Nunes, Reuters

Svaz ženské alternativy a reakce na pátek svolal protestní akci. Ilustrační foto

Článek

„Ženské cizoložství je závažným útokem na čest a důstojnost muže. Existují společnosti, kde jsou nevěrnice ukamenovány k smrti. (Také) v bibli se můžeme dočíst, že by měly být nevěrné ženy potrestány smrtí. A není tomu tak dávno, co zákon trestal muže, kteří zabili své nevěrné manželky, spíš jen symbolicky,“ cituje server Euronews z rozsudku odvolacího soudu.

Tribunál uložil nejmenovanému násilníkovi patnáctiměsíční podmíněný trest a pokutu 1750 eur (téměř 45 tisíc korun). Prokuratura přitom žádala trest ve výši tři a půl roku nepodmíněně.

Zákon z 19. století

Případ se stal už v roce 2015. Rozsudek odvolacího soudu padl 11. října, jeho znění však bylo zveřejněno až tento týden. Soud přihlédl i k zákonu z 19. století a také osobě bývalého milence, jenž se na napadení ženy podílel, uložil podmíněný trest.

Kritika na sebe nenechala dlouho čekat. Jedna ze skupin bránících práva žen, Svaz ženské alternativy a reakce, označila podle ČTK rozsudek za nepřijatelný, protože legitimizuje násilí na ženách a obviňuje oběť. Skupina také připomíná, že v Portugalsku platí oddělení moci, takže nelze v soudní síni argumentovat biblí. Svaz na pátek svolal protestní akci.

Reklama

Výběr článků

Načítám