Hlavní obsah

Kurz nabídl vládní koalici rakouským svobodným

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Předseda Rakouské lidové strany (ÖVP) Sebastian Kurz, jehož strana předminulý víkend zvítězila v parlamentních volbách, v úterý podle očekávání nabídl vytvoření vládní koalice Svobodné straně Rakouska (FPÖ), označované za pravicově populistickou. Kern to podle agentury APA oznámil na tiskové konferenci uspořádané v sídle ÖVP.

Foto: , ČTK/AP

Předseda Rakouské lidové strany (ÖVP) Sebastian Kurz

Článek

ÖVP byla dosud ve vládní koalici se sociálními demokraty (SPÖ). Kvůli rostoucím názorovým neshodám a sílícímu napětí ve vládě se strany shodly na nutnosti uspořádat předčasné volby do Národního shromáždění, rok před řádným termínem.

Kern rozhodnutí pozvat ke koaličnímu jednání FPÖ zdůvodnil společnými programovými body a především sdílenou vůlí provést změny. „Rakousko si zaslouží rychlé vytvoření nové vlády,“ zdůraznil 31letý šéf lidovců, který byl dosud ministrem zahraničí.

Podobnost obou stran podle něj spočívá především v odhodlání zastavit ilegální migraci, učinit sociální systém země méně přitažlivým pro přistěhovalce a také snížit daně, zejména pro lidi s nižšími příjmy.

Sociální demokraté dosavadního spolkového kancléře Christiana Kerna, kteří skončili druzí těsně před FPÖ, už před volbami dali najevo záměr do nové vlády nevstupovat a odejít do opozice.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám