Hlavní obsah

Italský premiér bude jednat o větší autonomii Benátek a Lombardie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Benátky/Milán/Řím

Italský premiér Paolo Gentiloni dal zelenou rozhovorům o větší autonomii bohatých severoitalských regionů Benátky a Lombardie. V nedělních nezávazných referendech se voliči jasně vyslovili, aby na regiony přešlo více pravomocí z ústřední vlády. V Benátkách byla navíc účast nadpoloviční.

Foto: Riccardo Gregolin, ČTK/AP

Benátský guvernér Luca Zaia

Článek

O ochotě premiéra jednat o větší autonomii informoval guvernér Lombardie Roberto Maroni z Ligy severu: „Potvrdil diskusi o všech oblastech, na něž pamatuje ústava. Počítá se s tím, že se zapojí i ministerstvo financí (kvůli koordinaci daňového systému).”

Ministr zemědělství Maurizio Martina v rozhovoru pro list La Repubblica zpochybnil, že vláda bude s regiony probírat daně. „Měl jsem za to, že Martina má na starost zemědělství,” sarkasticky kontroval v rozhlase guvernér Benátek z Ligy severu Luca Zaia, „Myslím, že naším partnerem v dialogu je premiér.”

V Benátkách přišlo volit 57,2 procenta voličů a 98,1 procenta z nich si přeje více autonomie. V sousední Lombardii k urnám došlo 38,5 procenta voličů a více pravomocí chce 98 procent z nich, informovala agentura ANSA.

Foto: Luca Bruno, ČTK/AP

Lombardská guvernér Roberto Maroni

Lombardie, s finančním centrem Milánem, se na hrubém domácím produktu Itálie podílí 20 procenty a region Benátky deseti procenty. Obyvatelé těchto bohatých regionů si ale dlouhodobě stěžují, že se jim vrací málo peněz do rozpočtu z daní, které odvádějí do Říma.

Zaia řekl, že Benátky se budou ucházet o autonomii ve „všech 23” oblastech, které mohou být podle ústavy převedeny na region, a budou žádat zpět „devět desetin ze (svých) daní”, napsala agentura ANSA.

„Úspěch slaví Liga (severu), Zaia a Maroni. Výsledek hlasování je důležité, ale i nebezpečné vítězství,” komentoval referenda historik Giovanni Orsina. Referenda by podle něj mohla prohloubit antagonismus mezi italským severem a jihem a obrátit se proti Lize severu, jež se před nadcházejícími volbami snaží získat vliv i mimo oblast.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám