Hlavní obsah

Babišovy výroky si odporují a česká politika dětinští, píší v Polsku

Právo, ČTK, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Vítěz českých parlamentních voleb Andrej Babiš je podle týdeníku Polityka odedávna postrachem demokratů v ČR. Jeho vyjádření v zahraniční politice jsou více než nejasná a často se navzájem vylučují. Babiš chce, aby se Česká republika držela tvrdého jádra EU, Německa a Francie, ale ostře kritizuje společnou měnu euro.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Volební štáb hnutí ANO. Na snímku zleva Jaroslav Faltýnek, mediální stratég Marek Prchal a Andrej Babiš

Článek

„Zdá se, že Češi vstupují do východoevropské zóny politického chaosu a rychle se připojí k Polákům a Maďarům,“ dodala Polityka.

Rakousko-Uhersko kráčí doprava, sociální demokraté jsou v celé Evropě na ústupu, napsal v titulku polský list Gazeta Wyborcza, který zasazuje vítězství Andreje Babiše v českých parlamentních volbách do středoevropského kontextu. Připomíná zejména úspěch Sebastiana Kurze v Rakousku a dominanci Viktora Orbána v Maďarsku.

Pravicový populismus ve střední Evropě

„Když v květnu Emmanuel Macron porazil v prezidentských volbách Marine Le Penovou, zdálo se, že je to počátek konce pravicového populismu v Evropě. Ale ten se právě náhle projevil v bývalém rakousko-uherském císařství,” napsal deník ve víkendové příloze. Upozornil, že v českých volbách se o přízeň voličů ucházely přinejmenším dvě „nacionálně socialistické” strany, s programem vypuzení muslimů ze země, zastavení přistěhovalectví a odchodu z Evropské unie a NATO. Otevřeně po tom volala strana „polovičního Japonce” Tomia Okamury, jehož programem „je učebnicový příklad pravicového populismu”.

V Čechách se stal favoritem místní Donald Trump, druhý nejbohatší člověk v zemi Andrej Babiš
deník Gazeta Wyborcza

„V Česku zase antievropanství sílí spolu s růstem protiimigračních nálad a přesvědčením, že unie vnucuje zemi škodlivé nápady. Děje se tak, přestože v Čechách není mnoho uprchlíků, nemluvě o muslimech,” píše Gazeta Wyborcza a dodává, že sociologové tento jev vysvětlují jako kompenzaci za pocit křivdy, jaký se projevuje například ve východním Německu vůči západním Němcům.

Ale na rozdíl od pravicových populistů, slibujících návrat starých dobrých časů, sociální demokraté se podle deníku nemají na koho obracet, protože jejich tradiční dělnické voličstvo zaniká: „Sociální demokraté jsou v celé Evropě na ústupu, naposledy v Německu a Rakousku. Rok 2017 se na Západě hodně liší od 80. let minulého století, kdy bylo možné bránit práva pracujících, od osazenstva výrobní haly po kanceláře o patro výše. Jasné rozdíly mezi pracovníky mizí, potlačovány technologiemi, a politici nestíhají následovat změny.”

Fenomén Babiš

„V Čechách se stal favoritem místní Donald Trump, druhý nejbohatší člověk v zemi Andrej Babiš,“ uvedl list a napsal, že kampaň ANO se opírala o ujišťování, že Babiš je úplně jiný než zbytek politiků a že Čechům zajistí blahobyt. Šlo o již druhou kampaň „bez jakéhokoliv programu” a mezitím politik, kterého si Češi zvolili, protože měl být tak bohatý, aby nepotřeboval krást, se zapletl do skandálů okolo dotací a nezaplacených daní. Deník dodal, že Babiš stejně jako Trump neodpovídá na výtky, jen zlořečí novinářům a tvrdí, že se proti němu spikli.

Foto: Pablo Martinez Monsivais, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump

„Čechům to vůbec nepřekáží, naopak Česká politika dětinští čím dál více,” usoudila Gazeta Wyborcza. Česká zahraniční politika bude podle ní záviset na tom, koho si ANO vybere za koaličního partnera. S pravicí se nejspíš kurz Prahy vůči EU přiostří. A pesimisté věští, že Babiš bude toužit po čím dál větší moci, a tak jako první pod nůž půjdou veřejnoprávní média, aby se stala troubou miliardářovy propagandy.

Odpůrce polských uzenin

Pro část Poláků je Andrej Babiš boháč, který nemá rád polské klobásy a další polské potraviny kvůli jejich nízké kvalitě. Vícero varšavských politiků i média ho označili za největšího českého nepřítele polských potravin, když se o nich nedávno údajně hanlivě vyjádřil.

Média zmiňují, že Babišův Agrofert působí i na polském trhu, kde kupuje a prodává zemědělské plodiny, potraviny a taky umělá hnojiva.

Reklama

Výběr článků

Načítám