Hlavní obsah

Piloti Air Berlin se loučili průletem kolem věže, manévr vyšetřuje inspekce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Düsseldorf

Německá letecká inspekce vyšetřuje manévr pilotů Airbusu A330 aerolinek Air Berlin, který s pasažéry na palubě provedli v pondělí při přistání v Düsseldorfu. Posádka před dosednutím na letištní ploše stroj v nízké výšce opět zvedla a obkroužila letištní věž. Piloti zkrachovalé firmy se tím zřejmě loučili s posledním dálkovým letem z Miami.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Letecká inspekce prošetřuje přelet letadla Air Berlin těsně nad ranvejí a kontrolní věží na letišti v DüsseldorfuVideo: Reuters

 
Článek

Na záběrech poskytnutých agenturou Reuters je patrné přiblížení letounu Airbus A330-223 německých aerolinek k ranveji, nicméně další klesání nasvědčující záměru přistát se nekoná. Letoun se po průletu nad drahou začne přibližně v úrovni kontrolní věže stáčet doleva a opět prudce stoupat, čímž věž fakticky obkrouží.

Videa zachycující působivý manévr letu AB7001, při němž se letoun dostal kromě věže i do blízkosti terminálu C a vyhlídkové plošiny, se od pondělí rychle šíří po sociálních sítích. Letoun posléze letiště znovu obletěl a standardně přistál.

Foto: repro Flight Radar

Záznam letu AB7001 německých aerolinek Air Berlin z Miami do Düsseldorfu

V letecké hantýrce se takovému průletu říká „go-around”. Ze zpráv lokálních médií však není patrné, zda měli piloti povolení, opak si však lze jen těžko představit. Německá mutace serveru Local uvedla, že posádka byla domluvena s kontrolní věží, čemuž nasvědčuje i jedno video přímo z ní. Dispečeři na něm nízký průlet komentují s nadsázkou slovy: „Moc vysoko.”

O manévr se zajímá inspekce

Mluvčí aerolinek informace o tom, že se piloti působivým průletem loučili s končící zámořskou linkou, odmítl podle rp-online.de potvrdit. Poct se však letu dostalo i v Miami, kde mu na rozloučenou utvořili letištní hasiči z proudů vody slavobránu. Nikdo z pasažérů si navíc na osmiminutové prodloužení letu nestěžoval, tvrdí Air Berlin.

Opatrnost v komentářích může souviset i s tím, že se o manévr začala zajímat německá letecká inspekce LBA. Mluvčí Air Berlin uvedl, že firma s úřady „plně spolupracuje”. Prověřována je podle médií především výška, ve které byl manévr s pasažéry na palubě proveden.

Média s odvoláním na informace letové kontroly uvádějí, že letová hladina je při takovém manévru plně v kompetenci pilotů. Sami řídící jen rozhodují o možném směru odklonu od dráhy tak, aby nebyl nikdo ohrožen. V tomto případě tak zřejmě pilotům povolili možný odklon vlevo.

Aerolinky přebírá Lufthansa

Druhý největší německý letecký přepravce Air Berlin ukončí svou činnost 28. října. Ne všichni zaměstnanci firmy tím však přijdou o práci. Největší německá letecká společnost Lufthansa totiž minulý týden podepsala smlouvu o převzetí významné části svého krachujícího konkurenta. [celá zpráva]

Podle kupní smlouvy Lufthansa získá 81 ze 130 letadel flotily Air Berlin. Zachránit by se mohlo zhruba 6400 z 8000 pracovních míst. Podle krachující společnosti se výše transakce pohybuje kolem 210 miliónů eur (5,44 miliardy korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám