Hlavní obsah

Bouře Ophelia zbarvila nebe nad Londýnem do oranžova

– Londýn

Tropická bouře Ophelia obarvila nebe nad jižní Anglií včetně Londýna do rudooranžova. Obloha vypadala zvláštně a hrozivě a mnozí to označovali jako předzvěst apokalypsy, kterou přinese brexit, zvláště když slunce bylo rudé. Ale podle meteorologů vše souviselo s bouří a s tím, jak se světlo lámalo na prachu rozptýleném v mase tropického vzduchu.

Foto: Dominic Lipinski, ČTK/AP

Bouře Ophelia zbarvila nebe do oranžova

Článek

Lidé se ale hlavně nemohli dohodnout, jaká je to vlastně barva. Většina tvrdila, že žlutá ale s oranžovými a červenými nádechy.

Foto: Reuters

Obyvatel Londýna si fotí oranžové nebe

„Apokalypsa brexitu má podle předpovědí vyvolat oheň a věčné zatracení,” komentoval na Twitteru neobvyklý jev uživatel @mcdonnellandco. „Ha, zdá se, že odpůrci brexitu měli pravdu,” objevilo se pod hashtagem #BrexitApocalypse.

Další uživatel RupertMyers zase uvedl: „Prvního kroku v brexitu bylo dosaženo. Británie se vrátila do sépiové barvy.“

„Není to žádná apokalypsa, to jen prach v ovzduší obarvuje nebe do červena,” uváděl komentáře na pravou míru Grahame Madge z britské Národní meteorologické agentury. Ústav musel zodpovídat množství dotazů od znepokojených občanů.

Za neobvyklým jevem stála bouře Ophelia, která si v Irsku vyžádala již tři oběti a s sebou nesla prach a písek z jižní Evropy a Afriky. Přispěly k tomu ale taky požáry zuřící v Portugalsku a na severozápadě Španělska. V ovzduší byl kromě saharského písku i kouř a prach. Kouř přitom putoval více než 1600 kilometrů.

Foto: Mary Turner, Reuters

Bouře zbarvila nebe nad Londýnem do oranžova.

V úterý už se nečeká, že bude jev možné pozorovat, neboť se má změnit počasí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám