Hlavní obsah

Irsko je v nejvyšší pohotovosti, řítí se na něj hurikán Ophelia

Novinky, bož

Irsku hrozí, že ho v pondělí zasáhne pozůstatek hurikánu Ophelia s větry o rychlosti až 130 kilometrů v hodině. Informoval o tom zpravodajský server britské BBC. Ophelia je označována za nejsilnější bouři, jaká kdy byla ve východní části Atlantiku zaznamenána.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Postup hurikánu OpheliaVideo: AP

 
Článek

Hurikán Ophelia je výjimečný tím, že se vytvořil daleko východněji v Atlantiku, než běžně hurikány vznikají. Neřítí se tak ke Karibiku a americké pevnině, což je obvyklé, nýbrž severovýchodním směrem. V noci středoevropského času se přehnal nad Azorskými ostrovy a nyní míří směrem k Britským ostrovům.

Na Irsko by měla udeřit v pondělí, tedy shodou okolností právě v den, kdy uplyne přesně 30 let od Velké bouře, jež v roce 1987 zabila v Británii dvě desítky lidí a skácela odhadem na 15 miliónů stromů, upozornila agentura AP.

Irské úřady vyhlásily na západě země nejvyšší stupeň pohotovosti. Podle BBC by síla větru ve chvíli, kdy dosáhne západního pobřeží Irska mohla citelně oslabit, i tak by však mohl způsobit nepříjemnosti.

Irsko by měl vítr zasáhnout v poledne tamního času (v jednu hodinu odpoledne středoevropského času). Poté by měl pokračovat směrem na severozápad do Skotska. Britské ostrovy by mohl opustit zhruba o 24 hodin později.

Foto: NOAA

Předpověd postupu hurikánu Ophelia podle Národního úřadu pro oceán a atmosféru (NOAA)

V sobotu síla Ohpelie dosahovala třetího stupně z pěti na stupnici síly hurikánů. Na sedmi z devíti Azorských ostrovů byla vyhlášena nejvyšší pohotovost. Podle zástupce civilní obrany byly nicméně škody minimální. Po půlnoci středoevropského času hurikán Azory opustil.

Evropská pevnina se s následky řádění hurikánu potýkala zejména v roce 2005. Hurikán Vince, který měl podobnou trasu jako Ophelia, udeřil na Pyrenejský poloostrov, ale rychle zeslábl. Další hurikán Gordon naproti tomu přišel od západu a s větry dosahujícími v nárazech až 180 km/h způsobil značné škody nejdříve v Galicii a následně i v Irsku.

Česko je v bezpečí

Deset hurikánů jako letos se v Atlantiku vytvořilo zatím jen třikrát v zaznamenané historii, naposledy v roce 1893, uvedla americká média. Mezi nejničivější letos patřily zejména hurikány Harvey, Irma, Maria a Nate. Pozůstatky hurikánů Maria a Lee ovlivnily počasí i v České republice.

Hurikán Ophelia se netradičně zformoval ve východním Atlantiku

Ophelia by nicméně na počasí u nás vliv mít neměla vzhledem k tomu, že Česko se v současnosti nachází v rozsáhlé tlakové výši, která má svůj střed nad jižní Evropou a přinesla konečně babí léto.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám