Hlavní obsah

Bavorsko vypsalo odměnu na dopadení člověka, který vypustil vlky z obory

– Mnichov

Odměnu 10 tisíc eur (téměř 260 tisíc korun) vypsalo Bavorsko za informace vedoucí k dopadení pachatele či pachatelů, kteří před týdnem otevřeli výběh s vlky v Národním parku Bavorský les. Z původních šesti zvířat, kteří z obory uprchli, se ve volné přírodě stále ještě pohybují tři. Dvě šelmy museli zaměstnanci národního parku zastřelit, třetí srazil vlak, informoval list Mittelbayerische Zeitung.

Foto: Právo

Ilustrační foto

Článek

„Nadále visí ve vzduchu skandální podezření, že zvířata někdo vypustil úmyslně," uvedla bavorská ministryně životního prostředí Ulrike Scharfová. „To nemůžeme v žádném případě nechat jen tak,“ dodala.

Pachatel či pachatelé, kteří výběh s vlky nedaleko bavorského městečka Ludwigsthal otevřeli, podle Scharfové mají na svědomí smrt uprchlých vlků a ohrozili i lidi v okolí.

Pátrá se i na Šumavě

Šest z celkem devíti vlků uprchlo před týdnem z výběhu ohrazeného vysokým plotem u Lundwigsthalu, který leží asi deset kilometrů jižně od českého města Železná Ruda. [celá zpráva]

Bavorská policie se zpočátku domnívala, že šlo o nedopatření, později uvedla, že zvířata někdo do volné přírody vypustil úmyslně. Zámek z výběhu někdo odstranil, našel se nepoškozený nedaleko brány, uvedli policisté. Zda měl pachatel klíč, nebo otevřel zámek pomocí šperháku, ale nadále není jasné.

Na pátrání po vlcích Němci spolupracují i s Národním parkem Šumava. Jednoho totiž spatřili v české části hraničního pohoří. Zástupci Národního parku Bavorský les už dříve upozornili, že chování vlků, kteří celý život žili v ohradě, nelze srovnávat s volně žijícími šelmami. Z lidí totiž nemají strach. Varovali proto, aby se k nim lidé ve volné přírodě nepřibližovali, nefotografovali je, ani nekrmili.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám