Hlavní obsah

Němci a Dáni prodlouží kontroly na hranicích

– Berlín • Aktualizováno

Německá vláda rozhodla, že prodlouží pohraniční kontroly o dalších šest měsíců. Německý ministr vnitra Thomas de Maiziére ve čtvrtečním písemném prohlášení uvedl, že úřady budou pokračovat v kontrolách na hranici Německa s Rakouskem a také u leteckých spojů z Řecka. Informovala o tom agentura AP. Pohraniční kontroly prodlužuje o další půlrok také Dánsko.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Podle de Maiziéra budou kontroly nadále prováděny vzhledem ke „značnému rozsahu nelegální migrace” a k problematické bezpečnostní situaci v Evropě po několika teroristických útocích v posledních letech.

Také dánská vláda podle agentury Ritzau Evopské komisi oznámila, že bude pokračovat v hraničních kontrolách dalšího půl roku. Důvodem je vážná hrozba teroristických útoků, sdělila Kodaň.

Kontroly jsou prováděny u automobilů, autobusů a vlaků na hranici mezi Německem a Dánskem a také na trajektech v dánských přístavech Gedser a Rödby.

Němci kontrolují od roku 2015

Německo zavedlo kontroly na hranicích s Rakouskem  už v září 2015, tedy v době, kdy příval žadatelů o azyl do Německa vrcholil. Kontroly, ke kterým vedle Německa přistoupilo i několik dalších zemí schengenského prostoru volného pohybu, se uplatňují na základě výjimky. Platnost dosavadní výjimky skončí 11. listopadu.

Prodloužení hraničních kontrol v Německu se všeobecně očekávalo. Již v květnu ministerstvo vnitra dalo na vědomí, že ukončení kontrol na vnitřních hranicích zemí Schengenu kvůli migrační krizi zatím nepřipadá v úvahu. V září se stejným způsobem vyjádřila i kancléřka Angela Merkelová.

Reklama

Výběr článků

Načítám