Hlavní obsah

Expředsedu československého ústavního soudu zavraždil muž, který loupil v masce Václava Klause

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček

Slovenský generální prokurátor Jaromír Čižnár ve středu na tiskové konferenci potvrdil, že motivem vraždy bývalého předsedy federálního ústavního soudu Ernesta Valka byla loupež. Vrahem má být muž, který později loupil v bance v masce bývalého českého prezidenta Václava Klause.

Foto: Ladislav Křivan / CNC , Profimedia.cz

Bývalého předsedu federálního ústavního soudu Ernesta Valka, který později působil jako právník v miliardových kauzách, zavraždili lupiči v říjnu 2010.

Článek

„Byly obviněny dvě osoby, jedna z vraždy, druhá z loupeže,“ řekl Čižnár na tiskové konferenci.

Náměstek generálního prokurátora Peter Šufliarsky potvrdil, že z vraždy byl obviněn Jozef R. (43), který je ve výkonu trestu pro jinou trestnou činnost. Přepadl banku v obci Smolenice v masce českého exprezidenta Klause.

„V případě vraždy právníka Valka bylo vykonáno 12 prohlídek místa činu a 108 výslechů svědků,“ dodal Šufliarsky.

Foto: Policie SR

Pachatel loupil v bance v masce Václava Klause

Policejní prezident Tibor Gašpar řekl, že obvinění se v říjnu 2010 domluvili na loupeži ve vile prominentního právníka v obci Limbach nedaleko Bratislavy. „Domluvili se, že skutek vykonají v jeho přítomnosti. Valka přinutili otevřít dveře vily tím, že do domu vpustili zapáchající chemikálii. Po vniknutí do domu Jozef R. zastřelil Valka výstřelem do levé části hrudníku,“ konstatoval Gašpar.

Po odchodu z místa činu se Jozef R. zbavil vražedné zbraně. „Vražedná zbraň byla nalezena letos na základě výpovědi druhého pachatele loupeže Jaroslava K., který je rovněž ve výkonu trestu,“ dodal Gašpar.

Valko vystupoval jako právník ve velkých kauzách, v nichž šlo o miliardy. Pachatelé se pravděpodobně proto zaměřili na jeho osobu. Policejní prezident však potvrdil, že z Valkova domu si nakonec pachatelé nic neodnesli. Gašpar to připsal tomu, že po neplánované vraždě nastala pravděpodobně panika a pachatelé z místa činu urychleně zmizeli.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám