Hlavní obsah

Španělský ústavní soud pozastavil zasedání katalánského parlamentu

Madrid
Aktualizováno

Španělský ústavní soud nakázal rozpustit pondělní zasedání katalánského parlamentu, na kterém regionální zastupitelé plánovali vyhlásit nezávislost. Soud sdělil, že takový krok by byl porušením ústavy. Předsedkyně katalánského parlamentu to označila za porušení svobody projevu. Madrid se snaží za každou cenu zabránit odtržení Katalánska.

Foto: Profimedia.cz

Budova španělského ústavního soudu v Madridu

Článek

Ústavní soud na svém čtvrtečním zasedání podpořil požadavek katalánské Socialistické strany, která je proti odtržení Katalánska od Španělska. Ve svém verdiktu uvedl, že umožnit parlamentu sejít se a vyhlásit nezávislost by bylo porušením práv poslanců socialistické strany.

Zároveň pohrozil poslancům a zejména vedení sněmovny odpovědnému za svolávání schůzí trestním postihem, pokud se zasedání přece jen uskuteční. Postup soudu označila předsedkyně regionálního parlamentu Carme Forcadellová za porušení svobody projevu. Podle webu katalánského listu La Vanguardia upozornila, že žádné rozhodnutí o schůzi nebylo ještě ani schváleno.

Katalánský premiér Carles Puigdemont ve středu sdělil, že by mohl tento krok udělat poté, co se v neděli v zakázaném a neústavním referendu pro nezávislost regionu vyslovilo 90 procent hlasujících. [celá zpráva]

Německému deníku Bild řekl, že nevylučuje, že by mohl být zatčen, ale nebojí se toho.

Foto: Jordi Bedmar, ČTK/AP

Katalánský premiér Carles Puigdemont

Ve středu večer v televizním vystoupení Puigdemont řekl: „Musím reprezentovat všechny katalánské občany.” Požádal o dialog s Madridem a mediaci. „V neděli jsme za těch nejsložitějších podmínek uspořádali referendum a ukázali jsme, kdo jsme. Musíme aplikovat výsledky referenda. Musíme předložit výsledky referenda parlamentu,” pravil.

Foto: Bob Edme, ČTK/AP

Demonstrace před budovou policie v Barceloně

Hlasovalo však jen 42 procent voličů. Část volebních místností zablokovala policie, která při zásahu zranila na 900 lidí.[celá zpráva]

Španělský premiér Mario Rajoy varoval katalánskou regionální vládu, aby nezávislost nevyhlašovala. Varoval před eskalací situace. „Je tady řešení? Ano je. Tím nejlepším by byl návrat k právu a co nejrychlejší potvrzení, že nebude jednostranné vyhlášení nezávislosti,“ řekl listu El País.

Odtržení by podle něj způsobilo ještě větší škody.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám