Hlavní obsah

Na KLDR tlačí v Pchongjangu i Češi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang

Evropské země si v otázce KLDR rozdělily role. Zatímco Británie a Francie lobují za snížení napětí u Američanů, Česko a několik dalších členských zemí EU, které mají ambasády v Pchjongjangu, jednají se Severokorejci. Ti však jejich snaze nepřikládají takovou váhu, jakou by si země přály, informovala v úterý agentura Reuters.

Foto: Kcna, Reuters

Kim Čong-un sleduje start balistické rakety. Země kvůli testům čelí kritice mezinárodního společenství.

Článek

Zástupci skupiny sedmi zemí z EU, v níž jsou kromě Česka také Švédsko, Polsko, Rumunsko, Bulharsko, Británie (ta je v obou skupinách) a Německo, už v průběhu září se Severokorejci v Pchjongjangu jednali nejméně dvakrát, napsala agentura Reuters s odkazem na tři nejmenované evropské diplomaty.

Evropští zástupci ale byli podle zmíněných zdrojů zklamáni, protože režim Kim Čong-una pověřil jednáním s nimi jen úředníky ministerstva zahraničí, nikoliv vysoce postavené činitele jako loni. Tehdy se jednání konalo na české ambasádě. Podle diplomatických zdrojů byl přítomen i náměstek severokorejského ministra zahraničí.

Foto: KCNA, ČTK/AP

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Chtějí jednat s Američany

„Panoval pocit, že se nikam nedostaneme, protože poslali jen šéfy oddělení,“ řekl k jednání nejmenovaný bruselský diplomat. „Chtějí jednat se Spojenými státy,“ dodal. Bílý dům ale něco takového odmítá, dokud se režim Kim Čong-una nevzdá jaderných zbraní. [celá zpráva] Trump navíc v pondělí označil možnost vyjednávání se Severní Koreou za ztrátu času. [celá zpráva]

Americký ministr obrany James Mattis v úterý ostrost Trumpova vyjádření mírnil. „Nevidím rozdíly tak silně, jak to někteří interpretovali," řekl Mattis při úterním slyšení v Senátu. „Všechno, co děláme, je sondování. Nejednáme s nimi, což je v souladu s prezidentovou obavou, abychom s nimi nejednali dřív, než nadejde ten správný čas,” uvedl dále před senátory šéf Pentagonu.

KLDR zveřejnila protiamerické propagandistické videoVideo: Novinky/AP

Trumpova podmínka na vzdání se jaderných zbraní ze stran KLDR přitom jakákoli další jednání blokuje, protože Kim Čong-un chápe jaderný arzenál jako pojistku proti svržení svého režimu. Hlavice, které je možné umístit na balistické střely, už navíc nejspíš má, nebo k nim má velmi blízko.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám