Hlavní obsah

V Malajsii začal soud s ženami, které na letišti otrávily Kimova bratra

– Kuala Lumpur

Dvě ženy, obviněné z vraždy bratra severokorejského vůdce Kim Čong-una, stanuly v pondělí před soudem. Indonésanka Siti Aisyahová (25) a Vietnamka Doan Thi Huong (29) čelí obvinění, že před osmi měsíci nastříkaly Kim Čong-namovi do obličeje nervový plyn VX a tak ho zabily. Obě na úvod soudního procesu na předměstí malajsijské metropole prohlásily, že jsou nevinné.

Foto: Reuters

Indonésanku Siti Aisyahovou odvádějí od soudu v Sepangu.

Článek

Obě obviněné podle vyšetřovatelů vypověděly, že byly oklamány a myslely si, že tekutina je neškodná a že jde o žert natáčený skrytou kamerou. Malajsijská policie je přesvědčena, že ženy dobře věděly, co provádějí. Pokud jim bude vina prokázána, hrozí jim trest smrti. [celá zpráva]

Ze zosnování vraždy Kim Čong-nama je podezřelá severokorejská tajná služba. Její čtyři agenti podle tvrzení vyšetřovatelů ženy najali na údajné natáčení a den před vraždou jim předali nervový plyn, který ženy nastříkaly 13. února oběti do obličeje. Kim Čong-nam zemřel krátce po převozu do nemocnice. [celá zpráva]

Čtyři Severokorejci zapletení do případu stihli v den vraždy z Malajsie odjet.

KLDR jakýkoli podíl na vraždě odmítá.

Foto: Kyodo/via REUTERS/File Photo, Reuters

Kim Čong-nam na fotografii z roku 2007

Bizarní vražda, připomínající éru studené války, značně poškodila vztahy mezi KLDR a Malajsií. KLDR předtím s Malajsií obchodovala.

Kim Čong-nam, který žil dlouhodobě v dobrovolném exilu v Macau, byl polorodným bratrem vůdce Kim Čong-una. Otce měli stejného, bývalého vůdce Severní Koreje Kim Čong-ila.

Původně měl být nástupcem Kim Čong-nam, jenomže byl přistižen v Tokiu s falešným pasem, kde si chtěl údajně prohlédnout tamní Disneyland. Část severokorejské opozice ho chtěla vidět v čele KLDR.

Reklama

Výběr článků

Načítám