Hlavní obsah

Češka uvízla pod Gerlachovským štítem, zachraňovali ji do tří do rána

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dramatickou akci mají za sebou slovenští horští záchranáři pod Gerlachem ve Vysokých Tatrách. Do nedělní třetí hodiny nad ránem vyprošťovali zraněnou 23letou Češku, která si při pádu způsobila vážné zranění dolní končetiny. V neděli o tom informoval web Horské záchranné služby (HZS).

Foto: Horská záchranná služba

Záchranná akce v Tatrách

Článek

V sobotu v podvečerních hodinách přijala HZS prostřednictvím tísňové linky informaci o pádu jedné osoby z Gerlachovského štítu. „Nasazení letecké techniky nebylo možné. Na místo nehody proto vyrazila početná skupina záchranářů,“ uvedl web.

Zraněné mezitím poskytli první pomoc svědkové nehody. „Horští záchranáři postupně nalézali do stěny, až dorazili ke zraněné osobě. Zde zjistili, že se jedná o 23letou ženu české národnosti, která si přibližně třicetimetrovým pádem způsobila vážné zranění dolní končetiny. Byla při vědomí a komunikovala,“ zpřesnil web HZS.

Po poskytnutí první pomoci záchranáři transportovali zraněnou pomocí lanové techniky na dno doliny a pak pomocí nosítek k Sliezskemu domu, kde byla pacientka odevzdaná posádce rychlé lékařské pomoci. „Náročná záchranná akce se odehrávala za chladné noci v místy až 40 centimetrů vysokém sněhu. Zúčastnilo se ji 13 záchranářů a skončila ve tři ráno,“ dodal web.

V pátek zemřel po výpadku ze stěny nad Ľadovým plesem 43letý český horolezec. Začátkem týdne našli horští záchranáři ve Vysokých Tatrách tělo 29letého českého turisty, který se nevrátil z túry a pátrali po něm pět dnů. Turista měl na sobě krátké kalhoty, lehkou bundu a tenisky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám