Hlavní obsah

Země není jednotná, rozdíly mezi západem a východem trvají, myslí si Němci

Berlín

Rozdíly mezi západem a východem Německa přetrvávají. Z průzkumu agentury Forsa vyplývá, že je o tom přesvědčen každý druhý Němec, napsala agentura DPA. Po 27 letech, které uplynuly od znovusjednocení země není jednota Německa realitou a názory lidí se za posledních šest let změnily jen nepatrně. V září 2011 zastávalo tento názor 47 procent dotázaných.

Foto: Profimedia.cz

Bourání berlínské zdi v listopadu 1989

Článek

V současnosti se 46 procent Němců dokonce domnívá, že rozdíly mezi někdejšími západními a východními Němci převažují. V průzkumu z roku 2011 si to myslelo 50 procent obyvatel Německa. Čtyři procenta na to nemají názor.

Ve východoněmeckých spolkových zemích je podíl skeptiků 55 procent, zatímco v západoněmeckých činí 45 procent. V někdejší komunistické části Německa přitom bylo ještě v roce 2011 o převažujících rozdílech přesvědčeno 67 procent obyvatel.

Velké rozdíly jsou také mezi generacemi. Zatímco 65 procent Němců ve věku 14 až 21 let podpořilo názor, že Němci jsou scelený národ, ve věkové skupině nad 60 let o tom je přesvědčeno 40 procent lidí.

Průzkum, který zadala Spolková nadace pro zkoumání diktatury SED (bývalé východoněmecké komunistické strany), byl proveden ve dnech 13.-21. září v celém Německu na vzorku 1037 respondentů.

Reklama

Výběr článků

Načítám