Hlavní obsah

Bývalého německého kancléře Schrödera zvolili do dozorčí rady Rosněftu

Berlín
Aktualizováno

Valná hromada ruského ropného koncernu zvolila ve čtvrtek do dozorčí rady bývalého německého kancléře Gerharda Schrödera. Ten za to čelí ve své vlasti kritice. Rosněft je na sankčním seznamu EU kvůli ruské anexi Krymu.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý německý kancléř Gerhard Schröder

Článek

„Je to proslulý a respektovaný evropský politik, bývalý německý kancléř, který důsledně prosazuje spolupráci Německa, Evropy a Ruska. Vstoupil do dějin jako německý vůdce nejloajálnější vůči Rusku. Díky jeho úsilí byly uzavřeny velké obchody mezi oběma zeměmi, prosazoval velké projekty," řekl šéf společnosti Igor Sečin. Dodal, že tento krok pomůže rozvoji podnikání firmy v Evropě.

Evropa je pro Rusko klíčový partner, upozornil Sečin s tím, že Rosněfť se stala s 22,5 miliónu tun ročně největším dodavatelem ropy na německý trh.

Schröder po hlasování poděkoval za důvěru. „Je to pro mě velká čest," řekl s tím, že se i přes polemiky rozhodl tuto funkci přijmout, aby pomohl svými zkušenostmi v ekonomice i politice.

Ostrá kritika

Schröder je za své angažmá ostře kritizován řadou německých politiků včetně kancléřky Angely Merkelové. Ta opakovaně uvedla, že vysloužilí politici by neměli zastávat významné funkce ve velkých firmách.

Řadě kritiků ze sociální demokracie je trnem v oku to, že jejich bývalý předseda má ročně inkasovat 350 tisíc dolarů (7,7 miliónu Kč).

Exkancléř se nikdy netajil přátelskými vztahy s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Objevily se i spekulace, že Rosněft bude chtít využít Schröderových kontaktů a vazeb, aby se vyhnul dopadu sankcí.

Schröder byl už dříve kritizován kvůli svému působení ve společnosti Nord Stream, která buduje plynovody z Ruska před Baltské moře do Německa.

Reklama

Výběr článků

Načítám