Hlavní obsah

Po Středozemním moři do Evropy připlulo o polovinu méně migrantů než loni

Do Evropy se od začátku letošního roku dostalo přes Středozemní moře 134 549 migrantů. To je o více než polovinu méně než za stejné období loňského roku, kdy do Evropy připlulo 302 175 lidí. V úterý o tom informovala Mezinárodní organizace pro migraci (IOM).

Foto: Ciro De Luca, Reuters

Migranti na lodi v Neapoli

Článek

Ze statistik IOM vyplývá, že letos při cestě do Evropy po moři utonulo už 2654 migrantů, od 1. ledna do 24. září se jich utopilo 3557.

Více než tři čtvrtiny běženců se vylodily v Itálii, bylo to 103 318 lidí. Zbytek v Řecku (18 782), Španělsku (11 631) či na Kypru (818).

Úhrnný počet migrantů, kteří letos dopluli do Itálie, je o 21,5 procenta nižší než jejich počet zaznamenaný loni v odpovídajícím období. Tehdy jich bylo 131 683. [celá zpráva]

Dohoda s Libyí a nepřízeň počasí 

Na snížení počtu migrantů v meziročním srovnání se podepsalo několik faktorů. Italská vláda začala spolupracovat s libyjskou pobřežní stráží; dále italský ministr jedná i s představiteli dalších severoafrických zemí a setkal se i s vůdcem Libyjské národní armády (LNA) Chalífou Haftarem, soupeřem vlády v Tripolisu, kterou uznává mezinárodní společenství.

Agentura na ochranu vnějších hranic Evropské unie Frontex už v souvislosti s červencovým poklesem uvedla, že za snížením počtu imigrantů stojí i zhoršení povětrnostních podmínek v první polovině července a ozbrojené střety znesvářených milicí u libyjského města Sabráta. To je hlavním nástupním bodem uprchlíků směřujících do Evropy na člunech, které používají převaděči.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám