Hlavní obsah

Po brexitu by ještě dva roky mohla platit stará pravidla, uvedla Mayová

– Florencie

Britská premiérka Theresa Mayová v pátek během svého vystoupení v italské Florencii uvedla, že 29. června 2019 bude Británie pryč z EU, mluvila však také o nutnosti dvouletého přechodného období, kdy by se vše, co se v rámci jednání o podmínkách brexitu domluví, mělo zavádět. Během této lhůty by Spojené království a členské země měly mít vzájemně přístup na své trhy a nadále by platila unijní pravidla.

Foto: Pool, Reuters

Britská premiérka Theresa Mayová při projevu ve Florencii

Článek

„Lidé hlasovali pro odchod z EU a na konci března 2019 opustíme EU,“ řekla Mayová. Uvedla, že chce dohody o odchodu Britů z unie dosáhnout rychle a že to je i v zájmu EU. „Obě strany toho chceme dosáhnout tak rychle, jak to jde.“

„Proběhla tři kola jednání a někdy byla tvrdá, ale díky profesionalitě vyjednavačů se podařilo dosáhnout pokroku. Británie má vyjednávací cíle a ty cíle stále platí od spuštění článku 50 (článek Lisabonské smlouvy o odchodu země z EU, pozn. red.),” řekla k vyjednáváním.

Úzké obchodní partnerství

Zopakovala, co už zaznělo dříve, že Británie opouští EU a nebude dál členem společného trhu a celní unie. Cílem země je prý definovat nový rámec, který umožní úzké obchodní partnerství.

Poznamenala současně, že Británie nemůže mít výhody bez povinností. Potvrdila, že země bude přispívat do rozpočtu EU. „Chcem dále pokračovat v příspěvcích,“ řekla, ovšem s tím, že musejí být spravedlivé. Částku neuvedla.

Mayová také řekla, že v dvouletém přechodném období po brexitu by měla platit jasná neměnná pravidla, která ale budou časově omezena. „Tyto dohody vytvoří jistotu,“ podotkla.

Foto: Pool, Reuters

Britská premiérka Theresa Mayová

Vyzdvihla, že v přechodném období bude dál platit svoboda pochybu, ale pro nově příchozí bude zaveden registrační systém. Lidé, kteří už žijí v Británii, se ale nemají bát. „Zavázali jsme se že se postaráme o evropské občany v Británii i o britské občany v EU,“ řekla k jednáním.

„Vzkazuji všem 600 tisícům Italů a všem dalším Evropanům (v Británii): Chceme, abyste zůstali, ceníme si vás a vašeho příspěvku a budete moci pokračovat v životech, jaké jste vedli v minulosti.“

Pokračovat by měla nadále spolupráce v bezpečnostní oblasti politika, protože EU i Británie čelí stejným hrozbám a sdílejí tytéž hodnoty: „Migrace a terorismus představují hlavní výzvy, ale mohou taky představovat to, co nás spojuje. Británie bude stát vždy po boku svých spojenců při obraně svých hodnot. Naše odhodlání bránit bezpečnost našich sousedů zůstává nezměněné, jen to uděláme jako suverénní stát.“

Je prý ale potřeba dosáhnout i nové pevné strategické dohody o bezpečnosti mezi EU a Británií.

Mayová sdělila, že při brexitu nemíní kopírovat žádné z dohod, které mají jiné země s EU, jako třeba Norsko, protože situace Spojeného království je jiná, neboť Británie už v EU byla a normy a zákony jsou sladěné.

Proč ve Florencii

„Florencie je známa pro svou silnou obchodní tradici a je kolébkou kapitalismu,” vysvětlil mluvčí Mayové.

Uvedla, že také je potřeba vyřešit otázku, kdo bude řešit případné spory: „Aby toto partnerství fungovalo, tak budeme potřebovat mechanismus řešení sporů.“ Uvedla, že to podle ní nemůže dělat ani Evropský soud, aby soud v Británii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám