Hlavní obsah

Po 250 letech se v Německu objevil zubr. Zastřelili ho

Totální selhání státní správy v případě ochrany kriticky ohrožených druhů. Tak hodnotí veřejnost případ z východobraniborského Lebusu, kde vedení radnice nechalo zastřelit zubra. Zvíře, které je v Evropě přísně chráněno, se tam zřejmě zatoulalo z polského národního parku Ústí Warty. Vedení města se brání, že zubra nechalo zastřelit z obavy, že by mohl ohrozit obyvatele Lebusu, napsal ve čtvrtek server listu Tagesspiegel.

Foto: Profimedia.cz

Zubr. Ilustrační foto

Článek

Jeden z obyvatel Lebusu spatřil zubra v okolí města ve středu. Okamžitě informoval policii a ta následně zkontaktovala radnici. Radní okamžitě rozhodli, že se zvíře zastřelí. Na akci najali dva lovce, kterým se odstřel jednoho z nejohroženějších druhů vzápětí podařil.

„Po více než 250 letech je v braniborské přírodě spatřen volně žijící zubr a vše, co jsou úřady schopné udělat, je, že ho nechají utratit,“ prohlásil Christoph Heinrich ze Světového fondu na ochranu přírody. „Rozhodně nejde o žádný nebezpečný druh, respektive zvíře, které by člověka ohrožovalo,“ dodal Heinrich. Připomněl, že zubr patří k nejohroženějším zvířecím druhům na světě. V Polsku žije ve volné přírodě asi 1350 z celkem čtyř tisíc zubrů. Je jich ještě méně než nosorožců či ledních medvědů.

„Jsem zděšen a šokován,“ reagoval braniborský ministr životního prostředí Jörg Vogelsänger (SPD). Pozastavil se nad tím, proč se vedení radnice nespojilo s polským národním parkem, zvíře se neuspalo a nepřevezlo do některého z přírodních parků.

„Uspávací látku a oprávnění k jejímu použití má každý okresní veterinář,“ dodal. Současně se pozastavil nad vysvětlením radnice, že bylo zvíře zastřeleno z obav o bezpečnost lidí. Není mu jasné, jak mělo být nebezpečné. „Takže polovina Polska, kde je zubr národním symbolem, by muselo být prohlášeno nebezpečnou zónou," dodal ministr.

Reklama

Výběr článků

Načítám