Hlavní obsah

Katalánský premiér může kvůli referendu skončit ve vězení

Madrid

Katalánský premiér Carles Puigdemont by mohl skončit ve vězení, pokud jemu podřízené úřady pokročí v přípravách na referendum o nezávislosti této autonomní oblasti. Listu El Mundo to v neděli řekl španělský vrchní státní zástupce José Manuel Maza. Centrální vláda v Madridu považuje plebiscit plánovaný na 1. října za nezákonný. Policie v neděli zabavila přes milión separatistických letáků.

Foto: Albert Gea, Reuters

Katalánský premiér Carles Puigdemont

Článek

„Mohli bychom to zvážit, protože hlavním cílem je zastavit referendum," řekl o případném Puigdemontově zatčení Maza. „Nevylučuji úplně možnost uvěznění... Mohlo by se to stát za určitých okolností," dodal.

Při zátahu ve skladu v okolí Barcelony policie zabavila asi 1,3 miliónu letáků a dalších materiálů propagujících hlasování o nezávislosti. Jde o největší z řady podobných konfiskací, uvedlo centrální ministerstvo vnitra.

Španělská generální prokuratura nedávno přikázala policii zatýkat osoby, které budou referendum připravovat a nařídila vyšetřování stovek katalánských starostů, kteří nabídli poskytnout pro hlasování obecní prostory.

Premiér Mariano Rajoy konání plebiscitu zcela vylučuje a jeho vláda se kvůli tomu obrátila na ústavní soud. Ten minulý týden uspořádání referenda zablokoval, dokud řádně nerozhodne, zda je, či není protiústavní.

Reklama

Výběr článků

Načítám