Hlavní obsah

Nadšenci zachraňují hrad, kde natáčeli Funès s Gabinem

Právo, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Originálním způsobem se snaží zachránit skupina nadšenců hrad Paluel na jihozápadě Francie. Objekt z 15. století je už léta ve značně zanedbaném stavu a jeho nynější oficiální majitel, jistá monacká firma vedená Britem, dostal od francouzských úřadů ultimátum do 21. září, aby hrad zachránil. Na to ale nemá peníze, proto je stát odhodlán stavbu definitivně zabavit a nařídit její aukci.

Foto: Twitter Adopte un château

Hrad Paluel, kde se natáčela komedie Tetovaný z roku 1968 s Louisem de Funèsem a Jeanem Gabinem.

Článek

Organizace jménem Adoptuj hrad nedávno vyzvala občany, aby urychleně přispěli na záchranu stavby, než úřady naplní svou hrozbu.

Jednotlivci mohou přispívat částkou od 50 eur (1300 Kč) s tím, že když se podaří shromáždit půl miliónu eur, stanou se v budoucnu spolumajiteli hradu, protože organizace jej chce v první řadě koupit. Skutečná hodnota zchátralého objektu je poloviční, ale případná obnova si prý vyžádá dalších 250 tisíc eur.

Foto: Profimedia.cz

Louis de Funès a Jean Gabin ve filmu Tetovaný (1968), který se částečně natáčel na hradě Château de Paluel v jižní Francii.

Paluel je známý mj. tím, že se zde v roce 1968 natáčel film Tetovaný s Louisem de Funèsem a Jeanem Gabinem. Už tehdy posloužil jako kulisa ruiny, mj. proto, že jej za války zapálili Němci. Hrad si nicméně stále drží status historické památky. Čítá osm ložnic, stáje, větrný mlýn, bazén, holubník, ale i přilehlé louky a lesy.

„Snažíme se vysvětlovat, že monument je v ohrožení a že je nutné jej zachránit. Věříme v sílu kolektivu, který by poté demokraticky o budoucnosti hradu rozhodoval,“ řekl šéf sdružení, historik Julien Marquis.

Pokud by se organizaci nepodařilo potřebnou sumu shromáždit, přislíbilo její vedení, že všem přispěvatelům vložené peníze vrátí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám