Hlavní obsah

V Británii odsoudili čtyři Češky kvůli modernímu otroctví

– Plymouth • Aktualizováno

Soud v Plymouthu poslal v pondělí do vězení čtyři české občanky na dva až osm let za pokus zmařit a vyhnout se stíhání v kauze obchodu s lidmi. Ženy donutily svědka, aby změnil výpověď v jejich prospěch, uvedl list Plymouth Herald.

Foto: Profimedia.cz

Budova soudu v Plymouthu

Článek

Před soudem zaznělo, že šlo o komplot, „jeden z největších a nejnákladnějších“, protože zmařené procesy stály britské poplatníky milión liber. Žalobce uvedl, že v žádném jiném případě neviděl takovou angažovanost a vytrvalost obviněných, jako u Lenky C., Růženy T. mladší i starší a Libuše Š.

Rodinný gang z Nového Boru působící v České republice a ve Velké Británii byl rozbit v roce 2015. Zaměřoval se na pašování lidí z České republiky do Británie, kde je nutil k otrocké práci v myčce aut a v balírně masa. Sloužili jim jako „dojné krávy”. Spát museli na podlahách v garážích nebo i ve skříni. Museli platit i za využití toalety, byli ponižováni a biti. Další pracovali jako domácí sloužící. [celá zpráva]

Unášely, vyhrožovaly a uplácely

Růžena T. mladší, která uměla anglicky, zařídila obětem letenku do Británie, pomohla jim zařídit číslo pojištění a založit účet. Údaje předala zaměstnavatelům, ale karty k účtu si nechala. Peníze si z nich vyzvedávala sama nebo šla do banky s některou z obětí a tvrdila, že ji doprovází, protože je příbuzná a umí anglicky.

Do Británie gang propašoval sedm lidí, které britský soud označil za ohrožené. Většinou šlo o bezdomovce, psychicky nemocné lidi, narkomany nebo drobné kriminálníky. Dva však utekli a vypovídali. Policie pak pětičlenný gang rozbila.

Tím však případ nekončil, hlava gangu Růžena T. (56) dělala vše, co mohla, aby své příbuzné včetně dcery zachránila.

Jednoho ze svědků, který vypovídal, gang po jeho návratu vypátral a unesl. Donutil ho napsat britským úřadům prohlášení, v němž uvedl, že křivě svědčil. Komplikovaný soudní proces se tak zadrhl do doby, než britští vyšetřovatelé muže znovu vyslechli poté, co svým věznitelkám utekl.

Jedna za stíhaných Libuše Š. zase tvrdila, že její výpověď není pravdivá, protože byla v té době pod vlivem pervitinu a psychotropních látek a nebyl schopna rozlišovat pravdu. Skupina se pokoušela uplatit vyšetřovatele, a dokonce i tlumočníka.

Nakonec byla skupina rozprášena a dvě z nyní souzených Češek skončily vloni ve vězení na 6,5 roku za provozování moderního otrokářství. Šlo o první proces, který se v hrabství Devon a Cornwall týkal tohoto trestného činu. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám