Hlavní obsah

Katalánci míří v Barceloně na demonstraci za samostatnost

– Barcelona

Zastánci katalánské nezávislosti se v pondělí začali scházet v centru Barcelony na oslavách Dne Katalánska. Večer městem projde velký pochod zastánců odtržení od Španělska, který svolal předseda katalánské vlády Carles Puigdemont. Katalánská vláda vypsala na 1. října referendum o nezávislosti, ale Madrid ho zakázal jako nezákonné.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Katalánsko slaví státní svátek Video: Reuters

 
Článek

Pořadatelé očekávají, že do centra Barcelony přijde nejméně 350 tisíc lidí. Mezi lety 2010 a 2015 jich pravidelně přicházel milión, loni jich bylo méně. Na náměstí už v časném odpoledni dorazily skupiny lidí s katalánskými vlajkami, kterými jsou vyzdobené i mnohé domy.

V centru se objevili i lidé v uniformách Aragonského království ze 17. století, kteří bojovali proti tomu, aby po smrti bezdětného panovníka Karla II. nastoupili na trůn Bourboni. Barcelona se dostala 11. září 1714 do rukou Bourbona Filipa V., který pod kastilskou korunu zahrnul i Aragonské království, jehož součástí bylo také Katalánsko.

Foto: Santi Palacios, ČTK/AP

Zastánci katalánské samostatnosti v dobových uniformách ze 18. století střílí za svých zbraní

Pochod zastánců katalánské samostatnosti má začít symbolicky v 17.14. Účastníky na něj sváželo z celého regionu na 1800 autobusů.

Oslavy se konají ve značně napjaté době. Katalánská vláda na základě zákona přijatého separatistickými stranami, které mají v tamním parlamentu většinu, přijala zákon o referendu. Platnost tohoto zákona minulý týden pozastavil španělský ústavní soud, který už dříve konání referenda označil za neústavní.

Foto: Santi Palacios, ČTK/AP

Zastánci katalánské samostatnosti v ulicích Barcelony

Španělská vláda žádá stíhání členů katalánské vlády a katalánského parlamentu kvůli tomu, že referendum vyhlásili. Nad konáním plebiscitu visí otazník i proto, že řada radnic v Katalánsku z obav před trestními důsledky dala najevo, že nedá k dispozici prostory pro volební místnosti.

Foto: Albert Gea, Reuters

Katalánská vlajka na barcelonském balkónu

Také samotní Katalánci jsou v otázce nezávislosti a nyní i v otázce konání referenda rozděleni. Podle průzkumu veřejného mínění pro deník El País z minulého týdne považuje 56 procent Katalánců referendum o nezávislosti za nelegální.

Reklama

Výběr článků

Načítám