Hlavní obsah

Kvůli hrozbě sesuvu ledovce ve Švýcarsku evakuováno 222 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Švýcarské úřady evakuovaly v sobotu 222 lidí v oblasti alpského ledovce v Triftu na jihu země v očekávání bezprostředního sesuvu jeho velké části. Podle agentury AFP se ledovcový jazyk posouvá údolím rychlostí 130 centimetrů za den.

Foto: Profimedia.cz

Švýcarsko. Ilustrační foto

Článek

„Velký serak (blok ledovce) se může zhroutit každou chvíli,” upozornila policie v kantonu Valais. V ohrožení je obec Saas-Grund, jejíž obyvatelé byli převezeni na bezpečné místo.

Úřady prostor pod vrcholem Weissmies měřícím 4017 metrů uzavřely před veřejností. Zákaz vjezdu platí i pro všechna vozidla na příslušné kantonální silnici.

Ledovec je pečlivě sledován od října 2014, kdy se kvůli oteplení dal do pohybu a oblast byla kvůli tomu uzavřena po téměř tři týdny. S návratem nízkých teplot se masa ledu stabilizovala a oblast byla opět otevřena. Od počátku týdne byl ale v dolní části ledovce opět zaznamenán pohyb. Každý posun od čtvrtka monitorují radary.

Reklama

Výběr článků

Načítám