Hlavní obsah

Britský teenager dostal za napadení a zabití Poláka 3,5 roku vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Nezletilý teenager, který krátce po referendu o brexitu v nákupním centru v anglickém Harlow napadl a zabil polského občana, byl v pátek odsouzen ke 3,5 roku vězení. Tehdy patnáctiletý mladík loni v srpnu Poláka udeřil pěstí zezadu do hlavy, muž upadl hlavou na chodník a následkům zranění o dva dny později v nemocnici podlehl.

Foto: , Novinky

Britský policista, ilustrační foto

Článek

„Obětí byl slušný, bezúhonný a milovaný muž v nejlepších letech. Jeho smrt bude rodinu a všechny, kdo žijí v Harlow, provázet do konce života. Případ je tragický také proto, že musím odsoudit mladíka, jemuž je pouhých šestnáct let,“ konstatovala podle deníku The Guardian soudkyně Patricia Lynchová.

K tragickému útoku došlo v loni 27. srpna. Čtyřicetiletý Arkadiusz Jozwik se svými dvěma kamarády popíjel vodku a vydal se s jedním z nich k místnímu stánku s rychlým občerstvením. Když se dvojice vracela, došlo k potyčce.

Jak konkrétně konflikt probíhal, není jasné. Podle obhajoby měli opilí a vrávorající Poláci - Jozwik a jeho 43letý kamarád - rasistické poznámky směrem ke skupině šesti mladíků, kteří procházeli kolem. Nyní šestnáctiletý odsouzený mladík, který nemůže být vzhledem k nízkému věku jmenován, tvrdí, že Poláka pěstí s výskokem udeřil, aby ochránil své kamarády.

Zločin z nenávisti prokázán nebyl

Mladíci každopádně žádné vážnější zranění neutrpěli, druhý Polák naopak utrpěl zlomeniny v oblasti rukou a pohmožděniny na břiše. Původní obvinění, že šlo ze strany mladíků vůči Polákům o zločin z nenávisti, motivovaný jejich národností, ale nakonec prokázáno nebylo.

Vyšetřovatelé nicméně takové indicie měli. „Policie nám řekla, že byl napaden, protože ho slyšeli, jak mluví s přáteli polsky. Vybrali si ho kvůli tomu. Neuměl moc anglicky,“ popsal bratr zavražděného Radek.

Obětí obdobného útoku se stejně fatálním následkem se krátce po brexitu stal také český občan. Toho loni po hádce umlátil mladík řetězem. Navzdory nesouhlasu příbuzných, přátel i českého státu a britských vyšetřovatelů byl ale nakonec zproštěn viny. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám