Hlavní obsah

Skupina teenagerů v Británii brutálně napadla dva Poláky, jeden zemřel

Londýn

Dvojici Poláků napadla v sobotu v noci v anglickém Harlow zhruba dvacetičlenná skupina teenagerů. Jeden z přepadených v pondělí na následky zranění zemřel. Policie dosud zadržela šest podezřelých. Po dalších pátrají, uvedly listy London Evening Standard a Daily Mail. Policie případ vyšetřuje jako zločin z nenávisti.

Foto: Profimedia.cz

Ubitý Arkadiusz Jozwik

Článek

Skupina v sobotu pozdě večer spatřila dva čtyřicetileté Poláky před bistrem v Harlow, kde jedli pizzu. Napřed jim nadávali a pak někteří na Poláky zaútočili. Zraněné nechali v bezvědomí ležet na místě činu a utekli.

Čtyřicetiletý Arkadiusz Jozwik vážným zraněním hlavy podlehl v pondělí v cambridgské Addenbroocké nemocnici.

Druhý napadený ve věku 43 let má zlomeniny rukou a pohmožděniny břicha.

Útok z nenávisti?

„Teď je to vyšetřování vraždy a naše snaha vedla rychle k zatčení pěti teenagerů,“ řekl po úmrtí Jozwika detektiv inspektor Al Pitcher.

Do úterý bylo dopadeno celkem šest podezřelých. Pěti z nich je patnáct let, jeden je šestnáctiletý. Čtyři podezřelí byli zadrženi už o víkendu. Ve vazbě ale zůstávají jen dva, čtyři patnáctiletí byli propuštěni na kauci.

Policie nám řekla, že byl napaden, protože ho slyšeli, jak mluví s přáteli polsky
bratr zavražděného

„Zatím není jasné, kolik tam bylo útočníků, ale podezřelí byli součástí party patnácti až dvaceti mladých lidí, chlapců i dívek. Ne všichni se (do útoku) zapojili,“ dodal Pitcher. Uvedl, že motivem může být nenávist.

„Policie nám řekla, že byl napaden, protože ho slyšeli, jak mluví s přáteli polsky. Vybrali si ho kvůli tomu. Neuměl moc anglicky,“ popsal bratr zavražděného Radek.

Dodal, že situace v posledních týdnech eskaluje. „Po hlasování o brexitu se to zhoršilo. Viděli jsme, jak se lidi změnili.“

Radek uvedl, že to bylo poprvé, co si bratr koupil venku pizzu, i když si ji normálně vždycky nechal vozit domů.

Nebezpečná parta

Podle prodejců, kteří mají v oblasti obchody, se parta kolem pohybuje delší dobu. „Berou drogy a útočí na každého. Tohle je třetí útok, o němž vím. Už dříve napadli Poláky, ale taky Angličany,“ řekl jeden z nich.

Podle něj změnili tuto čtvrť ve městě Harlow v místo, kam se v noci nedá chodit.

Radní Jon Clempner řekl, že ho zpráva o útoku šokovala: „Nevíme zatím jistě, co bylo motivem, ale ať již to bylo cokoli, tak to v Harlow nikdy nebude mít místo.”

Reklama

Výběr článků

Načítám