Hlavní obsah

Kauza zabitého Čecha: Londýn nabízí českým právníkům schůzku na britské prokuratuře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britské ministerstvo zahraničí odpovědělo české diplomacii na její nedávnou nótu týkající se případu loňské násilné smrti českého občana v Londýně. Ministerstvo zahraničních věcí ČR se ohradilo proti osvobozujícímu verdiktu soudu nad mužem, který Čecha ubil. Britská strana nyní českým právníkům nabízí schůzku se zástupci britské prokuratury a britského ministerstva spravedlnosti.

Foto: Profimedia.cz

Pieta na místě násilné smrti Zdeňka M. v Londýně

Článek

„Máme zájem na tom, aby naši právní experti odcestovali do Londýna co nejdříve. Také zažádáme o zaslání stenozáznamů soudního řízení k tomuto případu,“ uvedl v tiskové zprávě český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Britové podle oznámení také českou stranu zpravili o tom, že chystají ještě jednu nótu s podrobnějšími informacemi k danému případu. Ministerstvo zahraničí o dalších krocích rozhodne na základě jejího posouzení právníky.

Ubil ho řetězem od zámku

Českého občana Zdeňka M., žijícího dlouhodobě v Londýně, ubil loni v září 29letý muž řetězem od zámku ke kolu. Čech se vracel v noci domů, když se v nočním bistru dostal nejprve do slovní potyčky s trojicí mužů. Spor pokračoval na ulici, kde vyvrcholil napadením ze strany Sculleyho. Jak zaznělo u soudu, Sculley udeřil Zdeňka M. řetězem nejméně třikrát a zasáhl hlavu. Čech podle pitvy zemřel v důsledku silného krvácení.

Sculley byl obviněn z vraždy, ale londýnský soud v pondělí překvapivě rozhodl o jeho nevině, když přistoupil na jeho argumentaci o sebeobraně. Zprostil ho jak obvinění z vraždy, tak ze zabití.

ČR vyzvala britskou prokuraturu, aby se proti verdiktu odvolala, a ministr Zaorálek na případ osobně upozornil velvyslankyni v Praze Jan Thompsonovou a následně i ministra zahraničí Borise Johnsona.

Zaorálek se také ve čtvrtek setkal se sestrou zabitého Čecha a ujistil ji, že se české úřady o případ zajímají a podnikají „veškeré možné kroky k tomu, aby bylo dosaženo spravedlnosti“.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám