Hlavní obsah

Katalánští poslanci odhlasovali další referendum, španělská prokuratura je chce stíhat

Madrid

Ve Španělsku ve čtvrtek mimořádně zasedala vláda kvůli nové snaze katalánských úřadů uspořádat referendum o nezávislosti. Referendum o den dříve odhlasoval katalánský parlament. Ústavní soud ho už přitom v minulosti zakázal. Generální prokurátor proto podle agentury Reuters připravuje obvinění poslanců i zástupců regionální vlády za to, že hlasování o referendu připustili.

Foto: Susana Vera, Reuters

Španělský premiér Mariano Rajoy

Článek

Předseda vlády Mariano Rajoy oznámil, že bude usilovat o zablokování „nepřípustného“ hlasování. Vláda podle jeho slov znovu napadne zákon o referendu jako neústavní. Argumentuje tím, snaha o odtržení regionu je nezákonná, jelikož je v ústavě zakotveno, že území Španělska je nedělitelné.

Ústavní soud už jednou referendum za neústavní označil, a to před dvěma lety, a Rajoy ve čtvrtek řekl, že referendum se konat nebude. [celá zpráva]

Katalánský parlament ve středu odsouhlasil vypsání referenda na 1. října. Nesouhlasící opozice před hlasováním opustila sál a referendum bylo schváleno hlasy 72 poslanců z celkem 135. Katalánská vláda už vyzvala obecní úřady, aby jí dodaly seznamy míst, kde se bude moci hlasovat.

Foto: Albert Gea, Reuters

Katalánský premiér Carles Puigdemont

Prokurátor chystá obvinění

Generální prokurátor José Manuel Maza se chystá katalánské poslance obvinit z trestného činu, a obviněni mají být i členové katalánské vlády. Obžalováni by mohli být z neposlušnosti a zneužití moci.

Policie má na prokurátorovu žádost zabavit veškeré materiály vztahující se k přípravě referenda.

Foto: , Novinky
Katalánsko na severovýchodě Španělska, jehož metropolí je Barcelona, je s více než sedmi milióny obyvatel druhým nejlidnatějším ze 17 autonomních společenství v zemi.
Mnozí Katalánci si stěžují, že jejich bohatý region, produkující zhruba pětinu španělského HDP, odvádí Madridu příliš mnoho na daních, aniž by se mu vrátil odpovídající podíl formou vládních investic.
Katalánská vláda už v listopadu 2014 uspořádala nezávazné lidové hlasování, v němž se pro nezávislost vyslovilo zhruba 80 procent hlasujících. Účast ale činila jen asi 40 procent.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám