Hlavní obsah

Uprchlého teroristu zastřelili u Barcelony

– Madrid • Aktualizováno

Španělská policie dopadla a zastřelila hledaného teroristu Younese Abouyaaquouba, který minulý týden řídil v Barceloně dodávku, jež najela do lidí. Původní zprávu médií potvrdily úřady.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Hledaného teroristu zastřelili u BarcelonyVideo: Reuters

 
Článek

Dvaadvacetiletý Maročan Abouyaaquoub dopaden v Subiratsu zhruba 25 kilometrů západně od Barcelony. Měl na sobě atrapu pásu s výbušninami a křičel arabsky Alláhu akbar (Bůh je velký).

Upozornit na něj měla jedna místní žena, když ho spatřila u čerpací stanice. Dotyčný pak utekl do vinic, ale policie ho vystopovala u čističky odpadních vod.

K jeho tělu byl nejprve vyslán robot a na místě zasahovali i pyrotechnici, pak se ale ukázalo, že pás, jaký používají sebevražední útočníci, není funkční.

Foto: Emilio Morenatti, ČTK/AP

Policejní zátaras nedaleko Subiratsu, kde bezpečnostní složky zastřelily atentátníka z Barcelony Younese Abouyaaquouba.

Foto: Spanish Interior Ministry, ČTK/AP

Younes Abouyaaqoub

Po útoku se mu podařilo utéct

Abouyaaquoub řídil dodávku, která zabila 13 lidí na barcelonské třídě La Rambla. Z místa činu uprchl a ujel v ukradeném autě, jehož řidiče ubodal. Policie jeho stopu ztratila ve městě San Just Desvert.

Abouyaaquoub se narodil v roce 1995 v Mrirtě na severu Maroka. Do Španělska se přestěhoval s matkou a mladším bratrem, když mu byly zhruba čtyři roky, protože otec dostal v Ripollu práci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Útočníka v Barceloně zachytily bezpečnostní kameryVideo: Reuters

V Ripollu, kde v mešitě kázal imám Abdelbaki es Satty, který je považován za iniciátora útoku, se rodina usadila. Abouyaaquoub vystudoval elektromechaniku a pracoval v místních metalurgických podnicích. Jeho bývalí spolužáci o něm řekli, že byl příkladným studentem, který si přivydělával prodejem bot na místním trhu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Uprchlého teroristu zastřelili u BarcelonyVideo: Reuters

Jeho příbuzní vypověděli, že ho mohl negativně ovlivnit jeho bratranec Mohammad Hishami, kterými byl se čtyřmi komplici včetně Abouyaaquoubova bratra Husajna zastřelen v pátek v Cambrils poté, co s autem zabili jednu ženu a šest dalších lidí zranili. [celá zpráva]

Teroristé zabili celkem 15 lidí - 14 v Barceloně a jednu ženu v Cambrils.

Všech šest útočníků je po smrti. Čtyři lidi policie zadržela a vyslýchá je.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám