Hlavní obsah

Americké bitevní letouny přistávaly na estonské dálnici

Bitevní letouny Národní gardy USAQ A-10 Thunderbolt minulý týden ve čtvrtek cvičily start a přistání na rozšířeném úseku silnice Jägala-Käravete na severu Estonska, východně od hlavního města Tallinn.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Piloti trénovali se stíhačkami přistání na silniciVideo: Reuters

 
Článek

Deset vojenských letounů ze 175. perutě Letecké národní gardy státu Maryland v USA se podílelo na výcviku, jenž pilotům nabídl vzácnou příležitost přistání bez dostupného letiště.

Kvůli cvičení musely být z dálnice odstraněny dopravní značky. Kromě toho nebyly potřeba žádné další úpravy, neboť byla v dobách Sovětského svazu postavena i za tímto účelem - jako rezervní přistávací plocha.

„Místní dálnice je pro výcvik tohoto typu ideální. Nachází se relativně daleko od měst, lidi na nás nejsou kvůli hluku tolik naštvaní,“ řekl agentuře Reuters velitel 175. perutě Randolph Staudenraus.

Problémy dělala zhoršená viditelnost

Podle něj bylo pro piloty největší výzvou vypořádat se s omezenou viditelností. Úsek byl totiž obklopen stromy.

„Během boje mohou být letiště napadena, a tak musíte být připraveni na cokoliv. Je nutné mít záložní plán, který vrátí letouny do boje. Pro pilota je to úplně odlišné prostředí. Na rozdíl od velkých letišť, kde je hodně prostoru a plocha je rovná, tady je spousta věcí, které jej mohou lehce zmást a rozptýlit,” uzavřel Staudenraus.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám