Hlavní obsah

Do celého světa se šíří záhadné vysílání, nikdo neumí vysvětlit jeho účel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do celého světa se od roku 1982 nepřetržitě šíří záhadný signál neznámého původu. Čtyřiadvacetihodinové monotónní vysílání spočívá v jednolitém tónu, který co pár vteřin doprovodí strojové pípnutí. Přibližně jednou nebo dvakrát týdně se ozve mužský nebo ženský hlas a řekne několik slov v ruštině. Například „člun“ nebo „zemědělský specialista“. To je vše. Informovala o tom BBC.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Rádio, kterému se přezdívá bzučák, poslouchají desítky tisíc radiových nadšenců. Sami ale přiznávají, že netuší, čemu vlastně naslouchají. „V tom vysílání nejsou absolutně žádné informace,“ řekl BBC expert na vysílání zpravodajců David Stupples ze City University v Londýně.

Signál, který si může každý naladit na frekvenci 4625 kHz, vychází ze dvou míst. Ze zdánlivě opuštěného rádiového komplexu poblíž Petrohradu a lokality poblíž Moskvy. Nabízí se proto vysvětlení, že jde o pozůstatek studené války. Podivné však je, že po zhroucení Sovětského svazu nebylo vysílání ukončeno, aktivita stanice naopak prudce vzrostla.

Systém mrtvá ruka

Pomineme-li konspirační teorie, že jde o zprávy určené mimozemšťanům, nabízí BBC několik možných vysvětlení. Jedním z nich je možnost, že jde o součást systému zvaného „mrtvá ruka” nebo také Perimetr, který by v případě zásahu Ruska jadernými hlavicemi přestal vysílat a spustil by odvetnou reakci. To by vedlo k nukleární apokalypse.

Problém je v tom, že vysílání na krátkých vlnách ze dvou míst v Rusku ve stávající podobě nepřináší stoprocentní jistotu, že signál nepřetržitě udrží například ponorka kdekoliv na světě. Sebemenší výpadek by přitom mohl mít katastrofické následky.

Třetím a podle BBC nejpravděpodobnějším vysvětlením je to, že je účelem vysílání rezervovat frekvenci pro případ krizové situace. Například války. Stanice by mohla být použita k instruktáži síti špiónů po celém světa a armádních jednotek v odlehlých oblastech.

A zdá se, že to už Rusové vyzkoušeli. V roce 2013 odvysílali zprávu „vydán rozkaz 135“. To by mohl být například rozkaz k bojové pohotovosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám