Hlavní obsah

Srbský ministr zahraničí navrhuje rozdělení Kosova

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bělehrad

Srbský ministr zahraničí Ivica Dačić je pro rozdělení Kosova. Je to podle něj způsob, jak vyřešit problém, jenž Srbsko s touto autonomní oblastí má. Dačić to napsal v článku, který otiskl deník Blic. Šéf srbské diplomacie se v něm věnoval nedávné iniciativě prezidenta Aleksandara Vučiče. Ten vyzval k veřejné diskusi o Kosovu.

Foto: Profimedia.cz

Srbský ministr zahraničí Ivica Dačić.

Článek

Kosovo vyhlásilo s podporou Západu jednostranně nezávislost v roce 2008. Uznalo ji zatím přes polovinu členských států OSN, ale Bělehrad s podporou zejména Ruska to učinit odmítá a snaží si zachovat vliv hlavně na severu země, kde žije početná srbská menšina.

Srbsko Kosovo stále považuje za své území a za kolébku svého státu a srbské pravoslavné církve. Česko samostatnost Kosova uznalo, Slovensko nikoliv.

Albánská strana by zase chtěla jih Srbska

Nedořešený konflikt ztěžuje cestu Srbska do Evropské unie. Také proto si jeho prezident Aleksandar Vučič klade otázku, nakolik jsou upřímné hlasy mnoha srbských politiků, že Kosovo musí zůstat součástí Srbska. Nejsou-li jen snahou získat politické body.

O možnosti připojení severu Kosova s početnou srbskou populací se hovořilo už dříve. Albánská strana v této souvislosti zase nastolila otázku oblasti Preševa, Medvedja a Bujanovace na jihu Srbska, kde žije silná albánská menšina.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám