Hlavní obsah

Smrt černošského mladíka vyvolala v Londýně vlnu násilností

Novinky, bok

V násilné střety s policií přerostly v pátek večer protestní akce v londýnské městské části Hackney. Řada lidí vyšla do ulic v reakci na incident, při kterém minulý víkend po zásahu policie zemřel dvacetiletý černoch.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na předměstí Londýna proběhly nepokojeVideo: Reuters

 
Článek

Páteční protesty na předměstí Londýna začaly zprvu pokojně. K narůstajícím násilnostem došlo až ve chvíli, kdy se ozbrojené policejní složky začaly přibližovat k demonstrantům, uvádí agentura Reuters.

Foto: Lauren Hurley, ČTK/AP

Zprvu poklidná akce přerostla v potyčku mezi policií a protestujícími.

Podle zpráv začali demonstranti házet na policii lahve a dělobuchy, výjimkou nebyly ani zapálené matrace v ulicích. BBC dodává, že se situace vyhrotila poté, kdy protestující zablokovali právě pomocí matrací část ulice Kingsland Road.

Foto: Lauren Hurley, ČTK/AP

V ulicích se objevily i zapálené matrace, kterými protestující blokovali ulici.

„Policie byla vystavena násilí, musela zasáhnout. Jakkoli velkou frustraci lidé zažívají, tohle určitě není to, co by rodina Rashana Charlese chtěla,” citoval server odkaz policejních složek na Twitteru. Situace se podle policie uklidnila zhruba hodinu před půlnocí.

Podivná smrt?

Dvacetiletý Rashan Jermaine Charles zemřel minulý víkend poté, co ho policie pronásledovala a následně zadržela. Video ze zásahu, které se objevilo na internetu, ukazuje potyčku na zemi v jednom z obchodů. Následně bylo vidět, jak si mladík zakrývá ústa rukou, posléze byl spoután.

Mladík byl převezen záchrannou službou do nemocnice poté, co se údajně pokusil spolknout neznámý předmět. V nemocnici se jeho stav zhoršil a zemřel. Podle vyjádření Scotland Yardu se policista snažil mladíka ochránit, aby „neublížil sám sobě”.

Přesná příčina úmrtí mladého černocha se stále vyšetřuje. Byla nařízena i soudní pitva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám