Hlavní obsah

Slovenský „terorista“ dostane tisíce eur na odškodném

– Štrasburk • Aktualizováno
Právo, ivi

Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku přisoudil tento týden Slovákovi Ladislavu Kucovi odškodnění ve výši 6500 eur (170 tisíc korun) za nepřiměřeně dlouhý pobyt ve vazbě. Kuc, označovaný slovenskými médii za „prvního slovenského teroristu“, umístil v roce 2011 výbušninu do odpadkového koše před pobočku restaurace rychlého občerstvení v Košicích.

Foto: TV Markíza

Ladislav Kuc u soudu (vpravo)

Článek

Kuc, který se považuje za ochránce zvířat, byl zatčený v roce 2011. Byl sice odsouzen, ale verdikt byl zrušen. Přesto je dál ve vazbě.

Evropský soud pro lidská práva rozhodl, že Kuc je držen ve vazbě neoprávněně, a přihlédl i k několikaleté délce vazby. Slovenská republika je tak povinna zaplatit Kucovi odškodné 6500 eur (téměř 170 tisíc korun) jako nemajetkovou újmu a dalších 9000 eur (234 tisíc korun) jako kompenzaci jeho výdajů a nákladů spojených se soudní pří.

Původně byl Kuc uznán vinným z několika trestných činů včetně teroristického útoku a odsouzen k 25letému trestu, čímž se stal prvním Slovákem odsouzeným za terorismus. Později byl čin překvalifikován na všeobecné ohrožování a trest mu snížili na 23,5 roku.

Upozorňoval na duševní nemoc

V roce 2013 požádal o propuštění, protože trpí psychickou nemocí. Okresní soud v Košicích však jeho žádost zamítl.

Letos krajský soud v Košicích zrušil odsuzující verdikt nad Kucem a věc se zatím dál nepohnula. Právě od této chvíle je podle soudu ve Štrasburku ve vazbě neprávem.

Výbuch podomácku vyrobené výbušniny 28. prosince 2011 nikoho nezranil a způsobil pouze menší materiální škody. Kuc posílal několik let různým institucím i lidem výhrůžné dopisy a žádal zastavení týrání a usmrcování zvířat.

Reklama

Výběr článků

Načítám