Hlavní obsah

Švédský premiér označil únik tajných dat do Česka za katastrofu

– Stockholm/Praha

Švédský premiér Stefan Löfven se poprvé vyjádřil k úniku utajovaných informací švédské policie a dopravní správy k českým pracovníkům společnosti IBM. To, že se ke třem lidem z Česka dostaly tajné informace, označil za katastrofu. Mluvčí IBM Novinkám nejprve tvrdil, že se mu po celodenní snaze nepodařilo najít nikoho, kdo by o věci něco věděl, v pondělí po dalším dotazu položil telefon.

Foto: Profimedia.cz

Švédský premiér Stefan Löfven

Článek

„To, co se stalo v (dopravní správě) Transportstyrelsen, bylo fiasko. Z tohoto důvodu vláda vyměnila vedení úřadu a zajistila, aby další příslušné úřady přijaly opatření, které zhoubné dopady zmírní,” uvedl Löfven v písemném vyjádření.

Minulý týden vyšlo najevo, že švédská rozvědka Säpo odhalila bezpečnostní pochybení dopravní správy Transportstyrelsen.

Dopravní správa svěřila v roce 2015 správu dat pobočkám IBM v České republice a Srbsku, aniž by si vyžádala, aby pracovníci měli požadované prověrky pro zacházení s citlivými údaji. [celá zpráva]

Data mohla zajímat i cizí státy

Pracovníci IMB v České republice měli podle švédské mutace serveru Local přístup ke všem datům týkajícím se odsouzených a podezřelých lidí. Pokud by chtěli, mohli technici IBM záznamy mazat, měnit nebo prodat.

Eminentní zájem o takto citlivá data mohli mít z nejrůznějších důvodů jednotlivci, ale třeba i cizí státy.

Přístup do citlivých částí švédských sítí měli i srbští počítačoví odborníci. Ti mohli podle deníku Dagens Nyheter přes zabezpečenou švédskou vládní síť sledovat komunikaci mezi dopravní správou a 34 dalšími švédskými vládními agenturami. Celý systém je navíc připojen k chráněné unijní síti TESTA. Do ní mohou ze Švédska vstupovat jen vybraní lidé, kteří prošli příslušným školením.

Šéfka dopravní správy propuštěna

Tehdejší šéfka Transportstyrelsenu Maria Aagrenová byla kvůli skandálu letos v lednu propuštěna a po vyšetřování švédské tajné policie Säpo dostala pokutu 70 tisíc švédských korun (přibližně 190 tisíc korun českých).

Pochybení při správě utajovaných informací už kritizovala švédská opozice. Rozhořčení vyvolalo například to, že se o věci nedozvěděl tamní parlament.

Reklama

Výběr článků

Načítám