Hlavní obsah

Proti reformě justice osmým dnem protestovaly tisíce Poláků

– Varšava

Tisíce Poláků v neděli již osmým dnem protestovaly proti zákonům, kterými chce vládní strana Právo a spravedlnost zreformovat polskou justici. Aby vstoupily v platnost, chybí po schválení v Sejmu a Senátu již jen podpis prezidenta Andrzeje Dudy. Demonstranti požadují, aby hlava státu normy vetovala.

Foto: Alik Keplicz, ČTK/AP

Tisíce lidí v Polsku osmým dnem protestují proti reformě justice.

Článek

Podle tisíců lidí, kteří vyšli proti zákonům z dílny národně-konzervativní vládní strany protestovat do ulic Varšavy, Krakova, Vratislavi, Lublinu, Poznaně a dalších polských měst, ale třeba i Bruselu, Berlína či Londýna, by reformou získal kabinet premiérky Beaty Szydlové moc nad soudy, a prakticky tak zrušil dělbu moci v zemi, která je základem demokracie. Předsedu PiS Jaroslawa Kaczyńského protestující viní ze snahy zavést v Polsku autoritářský režim.

Řada lidí přišla na demonstrace se svíčkami a vlajkami Polska a Evropské unie. Podle agentury AFP bylo mezi nimi množství mladých.

Polská vláda zákony, které schválil Sejm i Senát, brání s poukazem na to, že polská justice neprošla řádnou reformou od pádu komunismu.

Řada odpůrců předložených zákonů se sešla ve Varšavě před sídlem prezidenta Andrzeje Dudy, jehož podpis je posledním krokem v legislativním procesu. Požadují, aby zákony vetoval. Duda, která má na podepsání ze zákona 21 dní, se v pondělí hodlá setkat s předsedkyní nejvyššího soudu Malgorzatou Gersdorfovou a předsedou národní soudcovské rady Dariuszem Zawistowským, jejichž institucí by se chystané vládní reformy dotkly. Podle prezidentské kanceláře chce, aby mu oba přednesli své argumenty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám