Hlavní obsah

William a Harry litují, že poslední hovor s matkou uspěchali

• Aktualizováno

Britští princové William a Harry litují, že když naposledy telefonovali se svojí matkou, princeznou Dianou, rozhovor s ní uspěchali a odbyli. Řekli to v televizním dokumentu, který vznikl krátce před dvacátým výročím Dianiny smrti.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Ukázka z dokumentu Diana, naše matka: její život a odkaz, který se bude vysílat 24. července na HBO Video: HBO, Novinky/Reuters

 
Článek

„S Harrym jsme strašně spěchali, abychom jí řekli 'ahoj'," vzpomíná 35letý princ William v dokumentu televize ITV nazvaném „Diana, naše matka: její život a odkaz”, který v pondělí uvidí diváci v Británii a Spojených státech.

„Už ani nevím, co jsem jí tehdy říkal, … ale zřejmě do konce života budu litovat, jak krátký ten telefonát byl,” říká 32letý Harry o posledním rozhovoru se svojí matkou. Diana chlapcům poslední srpnový den roku 1997 telefonovala z Paříže, kde tentýž den zahynula při dopravní nehodě. V autě jela se svým přítelem Dodim Al Fayedem, snažili se uniknout smečce fotografů.

Foto: Profimedia.cz

Princezna Diana se svými syny Williamem (vpravo) a Harrym

Harry Dianu popsal jako jednoho z „nejrozpustilejších rodičů” s velkým smyslem pro humor, což prý veřejnost neměla moc příležitost vidět. Prý mu radila, že může zlobit, jak chce, jen ho při tom nesmí nikdo „načapat”.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Princezna Diana na archivních záběrechVideo: Reuters

William zase prozradil něco ze života privilegovaných dětí. Když mu bylo 12 nebo 13 let, jeho matka zařídila, aby na něj po návratu domů ze školy čekaly tři nejžádanější modelky tehdejší doby: Cindy Crawfordová, Christy Turlingtonová a Naomi Campbellová. „Celý jsem zrudl a nevěděl jsem, co říct,” říká William a přiznává, že měl ve svém pokoji plakáty těchto krásek. Svým vlastním dětem, čtyřletému Georgeovi a dvouleté Charlotte prý také o své matce často vypráví. „Byla by to skvělá babička …. děti by strašně milovala,” je si jistý William.

Foto: The Duke of Cambridge, ČTK/AP

Diana se svým synem Williamem

Bratři také vzpomínají na to, jak bolestně prožívali rozchod svých rodičů a jak se vyrovnávali se zprávou o smrti své matky a se vším, co potom následovalo.

„Ještě nikdo tento příběh (o soukromí Diany) nevyprávěl z úhlu pohledu lidí, kteří ji znali lépe než kdokoliv jiný a kdo ji miloval ze všech nejvíc: její synové,” citovala agentura Reuters producenta filmu Nicka Kenta.

Foto: The Duke of Cambridge, ČTK/AP

Diana s druhorozeným synem Harrym

Diváci se z filmu dozvědí o Dianině charitativní činnosti, kdy pomáhala lidem nakaženým virem HIV nebo bojovala za zákaz nášlapných min, stranou jeho tvůrci ponechávají problémy v jejím vztahu s princem Charlesem, následníkem britského trůnu. Nicméně podle autorů dokumentu byli William s Harrym velmi otevření a nevyhýbali se žádnému tématu.

Tento televizní dokument je jen jednou z připomínek dvacátého výročí Dianina úmrtí. Letos v únoru se otevřela výstava oblečení této princezny, která platila za módní ikonu, od soboty jsou v Buckinghamském paláci k vidění některé její osobní věci, jako jsou třeba baletní boty nebo hudební sbírka.

Reklama

Výběr článků

Načítám