Hlavní obsah

Ukrajina a NATO se dohodly na krocích ke vstupu do Aliance, šance je ale malá

Kyjev

Ukrajina a Severoatlantická aliance se v Kyjevě domluvily, že začnou jednat o akčním plánu dosažení členství Ukrajiny v Alianci, uvedl ukrajinský prezident Petro Porošenko po pondělním setkání s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem. Šance Ukrajiny, že by se stala v dohledné době členem NATO, je ale malá.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Ukrajinský prezident Petro Porošenko (vpravo) a generální tajemník NATO Jens Stoltenberg

Článek

„Považujeme za nevyhnutelné zahájit jednání o uplatnění Plánu kroků pro získání plného členství,“ řekl Porošenko podle Ukrajinské pravdy po schůzce a dodal: „Dnes jsme to projednali a naše návrhy o zahájení jednání přijalo NATO s radostí.”

Podle agentury AP také zdůraznil, že Ukrajina nebude žádat o členství hned, ale místo toho bude „pracovat na programu reforem“, aby země v budoucnu splnila podmínky členství.

Porošenko přiznal, že jeho země nyní podmínky pro vstup nesplňuje: „Ukrajina nesplňuje kritéria pro členství, protože se dvacet let nic nedělalo.“ Za tři roky ale podle něj země dosáhne aliančních standardů, aby mohla začít jednat o vstupu: „Máme jasný plán kroků, plán na tři roky. Věříme, že jednání nás přiblíží podání žádosti.“

Vzdálený cíl vstupu do NATO

Porošenko připomenul v červnu přijatý zákon, který stanovil jako cíl získat pro Ukrajinu plné členství v Alianci: „Ukrajina jasně definovala svoji politickou budoucnost v oblasti bezpečnosti.“

Agentura Reuters ale upozornila, že to tak lehké nebude. Zájemci o vstup musejí napřed vyřešit své mezinárodní problémy. Dokud neskončí konflikt na východě Ukrajiny, nemá Kyjev šanci do NATO vstoupit. Omezení je kvůli tomu, aby nová členská země nemohla zatáhnout celý pakt do války na základě uplatnění článku 5 pomoci napadenému. Navíc je tu i problém anexe Krymu.

V roce 2008 nebyla Ukrajina v Bukurešti přizvána, aby mohla podat žádost o vstup, i když tehdejší americký prezident George Bush byl pro. Chtěl tehdy, aby vstoupila do paktu i Gruzie. [celá zpráva]

Aliance na loňském summitu ve Varšavě potvrdila politickou i praktickou podporu Ukrajině, ale generální tajemník NATO tehdy upozornil, že ukrajinské členství není na pořadu dne.

Na jakékoli snahy Ukrajiny o vstup do NATO reaguje tradičně krajně odmítavě Rusko, které vnímá přibližování Aliance k ruským hranicím jako ohrožení své bezpečnosti. Ruský prezident Vladimir Putin svého času odůvodňoval anexi Krymu právě obavou, že by se Sevastopol, tradiční základna Černomořské flotily, mohl ocitnout v aliančních rukou.

Reklama

Výběr článků

Načítám