Hlavní obsah

Občané EU budou moci v Británii zůstat se stejnými právy, slíbila Mayová

– Brusel

Více než tři milióny občanů EU včetně Čechů, kteří žijí ve Velké Británii, bude moci v zemi zůstat i po brexitu a budou mít stejná práva jako britští občané. Na summitu evropských lídrů v Bruselu to ve čtvrtek přislíbila britská premiérka Theresa Mayová. Předsedkyně britské vlády očekává, že podobně se zachová země EU vůči britským občanům žijícím v jejích zemích.

Foto: ČTK/AP

Britská premiérka Theresa Mayová

Článek

Mayová současně prohlásila, že nechce „rozdělovat rodiny“, a tím jasně naznačila, že manželé a manželky unijních občanů a jejich děti žijící v zahraničí se k nim budou moci ve Velké Británii připojit.

Evropští představitelé podle zprávy britského konzervativního listu The Daily Telegraph prohlášení premiérky opatrně přivítali a její postoj označili za „spravedlivou a vážnou nabídku“.

Mayová zdůraznila, že je důležité, aby budoucí dohoda zajišťovala postavení a práva občanů na obě strany.

Británie spustila proces brexitu s maximálně dvouletou lhůtou pro vyjednávání v březnu. Vyjednávání ale kvůli předčasným volbám ve Spojeném království začala teprve tento týden. Vyjednavači na něm dohodli harmonogram a priority pro jednání. V prvé řadě se chtějí dohodnout právě na zachování práv občanů po brexitu a následně na finančním vyrovnání. Potom mají přijít na řadu ostatní otázky. [celá zpráva]

Související téma:

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Související články

Macron vpadl do Bruselu s útokem na V4

Ostré výpady na adresu členských zemí EU z východní Evropy si nachystal francouzský prezident Emmanuel Macron ke čtvrtečnímu zahájení svého prvního unijního...

Výběr článků

Načítám