Hlavní obsah

Čtyři migranty, kteří ve Francii dávali na silnici zátarasy, obvinili kvůli smrti řidiče

– Calais

Francouzské úřady obvinily čtyři přistěhovalce z odpovědnosti za smrt řidiče polské dodávky, který se počátkem týdne na dálnici do Calais na severu Francie zabil při srážce se stojícím kamiónem. Tomu v jízdě překážely zátarasy, které na vozovku položila skupina migrantů. Snažili se tak proniknout do vozu, který směřoval do Británie.

Foto: Michel Spingler, ČTK/AP

Běženci snažící se dostat do kamiónů (ilustrační foto)

Článek

Dva Afghánci a dva Eritrejci byli vsazeni do vazby, kde budou čekat na soud, informovala ve čtvrtek s odvoláním na justiční zdroje agentura AFP.

Překážky na dálnici pomáhalo klást i několik dalších Eritrejců a jeden Etiopan, kteří jsou ale ve věku od 13 do 16 let, takže se na ně nevztahuje trestní zodpovědnost. Proto pro ně také prokuratura nezkoušela žádat vazbu.

Tam naopak skončili oba obvinění Eritrejci, kterým už 16 bylo, i když dospělí ještě také nejsou. Zadržení Afghánci jsou dospělí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Řidič zahynul poté, co u Calais narazil do zátarasu, který na silnici dali běženciVideo: Reuters

První takový případ

Přistěhovalci se snaží s pomocí překážek na silnici zpomalovat nákladní auta v naději, že se do nich dostanou, překonají v nich Lamanšský průliv a dorazí do Británie.

Nynější případ je první, kdy v souvislosti s podobnými zátarasy došlo ke smrti řidiče. Nedávno zahynul na silnici i jeden přistěhovalec, kterého srazilo osobní auto s britským řidičem.

Případy kladení zátarasů na dálnici u Calais se od jara opět množí. Přes zimní období jich bylo mnohem méně, což ovlivnilo i zrušení divokého tábořiště známého jako Džungle, kde přežívaly tisíce migrantů. Francouzské úřady se pokusily osazenstvo tábora rozvézt do ubytoven a kempů po celé zemi. Přistěhovalci se ale po menších skupinách ke Calais opět vracejí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám