Hlavní obsah

Alžběta II. a princ William navštívili lidi z vyhořelého londýnského domu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britská královna Alžběta II. se svým vnukem princem Williamem v pátek zavítali do střediska pro bezprizorní obyvatele vyhořelého výškového domu Grenfell Tower v západním Londýně. Setkali se nejen s oběťmi, ale i zachránci a dobrovolníky, kteří postiženým pomáhají.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Královna Alžběta II. a princ William se setkali s lidmi zasaženými požáremVideo: Reuters

 
Článek

Královna ve sportovním centru Wesway, kde našli mnozí obyvatelé vyhořelého domu dočasný azyl, hovořila nejen s lidmi postiženými požárem, ale také s dobrovolníky, hasiči a zástupci radnice.

Už ve čtvrtek vzdala hold „odvážným“ hasičům a dobrovolníkům, kteří podle jejích slov prokázali „neuvěřitelnou velkorysost“.

Lidi postižené tragickým požárem v pátek navštívila i premiérka Theresa Mayová. Zavítala do jedné z nemocnic, v nichž hospitalizovali zraněné obyvatele domu.

Foto: Dominic Lipinski/Pool, Reuters

Královna hovoří s obyvateli vyhořelého domu Grenfell Tower

Foto: Hannah McKay, Reuters

Královna Alžběta II. a princ William hovoří se záchranáři.

Bytový dům Grenfell Tower, v němž byly stovky lidí, začal hořet v noci z úterý na středu. Uhasit plameny se podařilo až ve čtvrtek.

Úřady v pátek oznámily, že počet obětí vzrostl na 30. Několik z nich bylo předběžně identifikováno. Desítky dalších lidí však mohou být pohřešovány a není vyloučeno, že při požáru také zahynuli.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vyhořelý dům Grenfell Tower ve čtvrtek ránoVideo: AP

Policie rovněž ve čtvrtek oznámila, že zahájila vyšetřování v souvislosti s požárem. V domě nebyly podle dřívějších stížností dostatečně dodržovány požární předpisy. Některá média to spojují se škrty ve veřejných rozpočtech a poukazují na to, že u některých domů v nedalekém sousedství by k takové tragédii dojít nemohlo.

V Kensingtonu stojí mnoho vil boháčů a nachází se tam také množství ambasád včetně české.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám