Hlavní obsah

Irským premiérem se stal Leo Varadkar, homosexuální potomek indických přistěhovalců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dublin

Irský parlament zvolil ve středu novým premiérem předsedu strany Fine Gael Lea Varadkara. Ten se stal vůbec prvním politikem v čele této katolické země, který se otevřeně hlásí k homosexualitě. Varadkar, který ve funkci nahradil odstoupivšího Endu Kennyho, bude řešit především otázky spojené s odchodem sousední Británie z Evropské unie a politickou krizi v Severním Irsku.

Foto: Peter Morrison, ČTK/AP

Nový irský premiér Leo Varadkar

Článek

Osmatřicetiletý potomek indických přistěhovalců je vůbec nejmladším člověkem, který zastával úřad irského premiéra.

„Je mluvčím nové generace irských žen a mužů, představuje moderní, pestré a inkluzivní Irsko a mluví za ně jako nikdo jiný,” řekl poslancům o Varadkarovi Kenny, který svého nástupce do premiérského křesla nominoval.

Varadkar se stal symbolem společenských změn v kdysi striktně konzervativní zemi, která homosexualitu dekriminalizovala teprve v roce 1993 a v níž katolická církev dodnes hraje významnou společenskou roli.

„Pod vedením Endy Kennyho jsem se stal rovnoprávným občanem ve své vlastní zemi před pouhými dvěma lety a mohl jsem se ucházet o tento úřad, což jsem kdysi považoval za nesplnitelný sen, alespoň pokud jsem chtěl být sám sebou,” prohlásil Varadkar v narážce na to, že Irsko předloni legalizovalo manželství homosexuálů.

Zastánce měkké varianty brexitu

Sotva pětimilionové Irsko sice v současnosti patří k nejrychleji rostoucím evropským ekonomikám, avšak potýká se s bytovou krizí a zastaralou infrastrukturou.

Zásadním politickým problémem bude pro nového premiéra podle expertů citovaných agenturou Reuters patrně odchod Británie z EU, který se týká i sousedního Severního Irska. Nový šéf středopravé vládnoucí strany je zastáncem takzvané měkké varianty brexitu, díky níž by si Ulster zachoval výhody jednotného evropského trhu a mohl s Irskem sdílet bezcelní styk.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám