Hlavní obsah

Putin přiznal, že jeho cílem bylo pracovat v KGB

Moskva
Aktualizováno

Ruský prezident Vladimir Putin v rozhovoru s americkým režisérem Oliverem Stonem přiznal, že měl v dětství volný režim a mnoho času strávil na ulici. Ke studiu práv se přihlásil proto, že stál o službu u sovětské tajné policie KGB. Rozpad SSSR považuje za tragédii, řekl v obsáhlém rozhovoru se Stonem, jehož první část v pondělí vysílal kabelový kanál Showtime.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Režisér Oliver Stone natáčí dokument o PutinoviVideo: Reuters

 
Článek

Putin se narodil v Leningradě (dnes Petrohrad) jako pozdní dítě. Rodiče už o dva potomky přišli. „Jednoho ztratili během války, během blokády Leningradu,” řekl Putin, který vzpomínal na otce, jenž pracoval v továrně jako mechanik: „Začal válku ve speciálních jednotkách a pak ho poslali na jeden z nejnebezpečnějších úseků leningradské fronty.“

„Měl jsem volný režim, mnoho času jsem trávil na ulici. Jakmile jsem se začal zabývat judem, můj život se začal měnit k lepšímu. Hned po skončení (střední) školy jsem v Leningradě zahájil studium práv,” řekl ruský prezident.

Po rozpadu Sovětského svazu se během jediné noci ocitlo 25 miliónů Rusů za hranicemi, což je jedna z největších katastrof 20. století.
Vladimir Putin

Šéf Kremlu se zmínil o své kariéře v KGB, kde sloužil až do rozpadu SSSR. Stoneovi řekl, že v sovětském systému byli absolventi na práci rozdělováni. „Když jste ukončil vysokou, musel jste jít pracovat, kam vás poslali. A mě poslali tam,“ řekl Putin o tom, proč skončil u KGB. Současně ale přiznal: „Šel jsem na právnickou fakultu, protože jsem chtěl pracovat v KGB.”

Foto: Reuters

Vladimir Putin

Gorbačov si nedovedl představit následky změn

Putin přiznal, že Sovětský svaz potřeboval přebudovat, ale podle něj vedení země nevědělo, co dělat: „Že země potřebuje změnu, bylo jasné Gorbačovovi i těm, kteří ho obklopovali. Ale dneska mohu s plným přesvědčením říci, že nechápali, jaké změny jsou potřeba a jak jich dosáhnout. Jeho zásluha je, že si uvědomoval nevyhnutelnost změn a pokusil se měnit samotný systém, ale problém byl v tom, že sám systém byl špatný.“ Dodal, že Gorbačov vycházel z idejí francouzských utopických socialistů.

Putin uvedl, že sovětské vedení tehdy stálo před složitým úkolem: „Jak to udělat, aby se změnila situace v zemi, změnil se systém a země se zachránila? To nikdo včetně Gorbačova tehdy nevěděl a dosáhli rozpadu země. Po rozpadu Sovětského svazu se během jediné noci ocitlo 25 miliónů Rusů za hranicemi, což je jedna z největších katastrof 20. století. Dokud lidi žili v jedné zemi, byly u nich rodinné vztahy, práce, byt, měli stejná práva. Během sekundy se ocitli za hranicí.”

Putin kritizoval i Gorbačova za to, že si nenechal písemně potvrdit údajný slib, že se NATO nerozšíří za východní hranici sjednoceného Německa: „To byla Gorbačovova chyba. V politice je nutné věci zapisovat. Dokonce i zapsané věci se často porušují. Ale jen tak si promluvit a rozhodnout, že tím vše končí. To nebylo správné."

K roli Gorbačova a jeho následovníka Jelcina dodal: „Neosobuji si právo hodnotit ani činy Gorbačova, ani Jelcina. U Jelcina, jako u každého z nás, byly problémy, ale také silné vztahy. Jednou z jeho silných stránek bylo to, že se nikdy nevyhýbal osobní odpovědnosti.”

Putin se bál jít do nejvyšších funkcí

Putin v rozhovoru s Oliverem Stonem přiznal, že nejprve odmítl nabídku Borise Jelcina stát se premiérem a kandidovat na prezidenta: „Když jsem přijel z Leningradu do Moskvy, neměl jsem tu žádnou zvláštní podporu a žádné silné vazby, nevěděl jsem, proč mě Jelcin vybral. Když mě Jelcin poprvé navrhl, já jsem to odmítl. Řekl jsem mu, že je to velká odpovědnost, která může změnit celý můj život, a nejsem si jist, zda jsem na to připraven.“

Putin přiznal, že byl zvyklý svobodně chodit do kina a divadla a bavit se s přáteli. Především ale měl strach: „Vzít v té situaci na sebe odpovědnost za celé Rusko nebylo nijak lehké. A upřímně, nevěděl jsem, jaké jsou Jelcinovy plány se mnou, a nevěděl jsem, jak dlouho tu mohu být, protože v jakémkoli okamžiku mohl přijít a říci, jste volný. A já přemýšlel jen o jediném – kam schovat děti. Představte si, že by mě propustili z mého místa – žádná ochrana, nic. A co bych dělal? Jak žít a jak zabezpečit rodinu? Nevěděl jsem, zda budu prezidentem, to mi nikdo na sto procent negarantoval.”

Foto: Profimedia.cz

Americký režisér Oliver Stone.

Putin podle agentury TASS při tvorbě pořadu besedoval s americkým režisérem dlouho, sešli se prý desetkrát. Naposledy to bylo letos v únoru a „žádné téma nebylo tabu”.

USA podporovaly čečenské vzbouřence

V interview také prezident obvinil americké tajné služby, že na počátku tisíciletí pomáhaly čečenským povstalcům, bojujícím s Moskvou: „Vytvořili jsme si naprosto pevný názor, že naši američtí partneři slovně hovoří o podpoře Ruska a o nezbytnosti spolupracovat v boji proti terorismu, ale fakticky využívají tyto teroristy k rozkolísání vnitropolitické situace v Rusku.”. Důkazy o finanční podpoře, předložil americké straně, dokonce prý prezidentovi Bushovi vyjmenoval americké agenty působící na Kavkaze. Američanům vyčetl i "vypěstování" teroristické sítě Al-Káida při podpoře afghánského odboje proti sovětským vojskům, a připomněl ruskou podporu USA po teroristických útocích z 11. září 2001, zosnovaných Al-Káidou.

V pořadu, který bude stanice vysílat do čtvrtka, se ruský prezident zabývá stavem rusko-amerických vztahů, situací v Sýrii a na Ukrajině, svými styky s prezidenty Georgem Bushem mladším, Barackem Obamou a Donaldem Trumpem. Zmiňuje se i o výkonu své prezidentské funkce a o době, kterou v Kremlu hodlá strávit, napsal TASS.

Stone se projevoval jako Putinův stoupenec už dříve. Podle serveru The Daily Beast čtyřdílný seriál není ničím víc než polidšťováním uctívaného hrdiny a zatracováním Ameriky, uvedla ČTK.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám