Hlavní obsah

V Německu rozbili rozsáhlou zločineckou síť, má jít o chapadlo evropské mafie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německá policie rozbila zločineckou síť, která měla stovky členů, stojí až za pětinou všech loupeží ve Spolkové republice. Němečtí vyšetřovatelé se domnívají, že se jedná o jedno z četných chapadel “chobotnice“ působící v mnoha evropských zemích. Bossové řídili německou větev mafie z Chorvatska.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vyšetřování začalo loni v lednu, kdy policisté v utajení pozorovali tři mladé ženy během vloupání, uvedla německá média. Podle policie šlo o profesionálky, které jednaly rychle a precizně, k čemuž měly i řádné nástroje. Bylo ale jasné, že je někdo řídí.

Policie posléze zjistila, že ženy, které se vydávaly za teenagerky a působily tak neškodně, byly součástí klanu se zhruba 500 členy, kteří jsou často propojeni příbuzensky.

Gangy si šikovné zlodějky přeprodávaly mezi sebou a tyto ženy neměly volbu, řekl listu Süddeutsche Zeitung zástupce úřadu pro vyšetřování organizovaného zločinu Reinhold Bergmann.

Jedno z mnoha chapadel

Policie postupně v Mnichově zatkla ještě 20 mladých žen, které ale byly jen “dělnice“. Vyšetřování vedlo k dalším zatčením včetně dvou středně postavených organizátorů v Gelsenkirchenu nedaleko Essenu a nakonec i k zatčení dvou bossů v Chorvatsku. Podle policie však tato rodina ze Záhřebu vedla jen jedno z mnoha chapadel mafiánské chobotnice. Němečtí vyšetřovatelé uvedli, že dalších 20 až 30 operuje v dalších evropských zemích jako Belgie, Francie, Itálie či Španělsko, kde také došlo k zatýkání.

Dva další členové záhřebské rodiny, s nimiž údajně chorvatská policie spojuje několik přepychových vil, jsou na útěku. Vyšetřovatelům se povedlo zajistit některé šperky a hodinky, které budou vráceny majitelům.

Reklama

Výběr článků

Načítám