Hlavní obsah

Z Donbasu před boji uteklo 2,8 miliónu lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Z východoukrajinského Donbasu od vypuknutí konfliktu uprchlo přes 2,8 miliónu lidí. Ve čtvrtek to oznámila agentura Interfax s odvoláním na Mezinárodní výbor Červeného kříže. Z oblasti postižené boji utíkají především dál na Ukrajinu nebo do Ruska.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Evakuovaná Ukrajinka si odnáší potravinovou pomoc, další na ni čekají.

Článek

„V současné době se na území Ukrajiny nachází přes jeden a půl miliónu vnitřních uprchlíků, kterým pomáhá ukrajinská pobočka Mezinárodního výboru Červeného kříže. Od vypuknutí konfliktu v Donbasu přes milión osob uprchl do Ruska a dalších přibližně 120 tisíc do Běloruska,” oznámil představitel Mezinárodního výboru Červeného kříže v Rusku Davron Muchamadijev.

Podle něj ruské, ukrajinské i běloruské pobočky Červeného kříže při zajištění pomoci běžencům aktivně spolupracují. „Hlavními problémy při práci přímo v Donbasu je pro nás chybějící infrastruktura: nedostatek zdravotnických zařízení a problémy se zásobováním oblasti vodou,” uvedl.

Konflikt na východě Ukrajiny si podle OSN vyžádal na 10 tisíc mrtvých, v současné době v oblasti konfliktu žije přibližně pět miliónů lidí. Boje propukly v dubnu 2014 po svržení proruského prezidenta Viktora Janukovyče a následné ruské anexi ukrajinského poloostrova Krym.

Reklama

Výběr článků

Načítám