Hlavní obsah

V Bělorusku letos popravili prvního člověka. Jinde v Evropě už se to nedělá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minsk
Aktualizováno

V Bělorusku popravili letos prvního člověka. Stal se jím dvaatřicetiletý Sjargej Vostrykav, odsouzený za několikanásobné znásilnění a brutální vraždy. V pátek o tom informovala agentura Interfax. Bělorusko zůstává poslední evropskou zemí, která trest smrti nezrušila.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vostrykav podle vyšetřovatelů nabízel kolegyním z práce odvoz domů, místo toho je ale vozil do garáže, kde je nejdřív znásilnil a následně zabil. Těla mrtvých pohřbíval v místním lese. Rozsudek smrti oblastního soudu potvrdil i vrchní soud.

Bělorusko je poslední evropskou zemí, kde mají trest smrti. V referendu, které se konalo v roce 1996, hlasovala většina obyvatel pro jeho zachování. Za posledních 20 let bylo k nejvyššímu trestu odsouzeno přes 400 lidí. Prezident Alexandr Lukašenko za celou dobu udělil milost jen jedinému z odsouzenců.

Odsouzené k nejvyššímu trestu čeká poprava výstřelem do týla. Úřady o výkonu popravy příbuzné předem neinformují, ani nenabízejí možnost poslední návštěvy. Těla zastřelených nevydávají, pohřbívají je na neznámém místě.

Mezinárodní i místní organizace a spolky na ochranu lidských práv popravy v Bělorusku dlouhodobě tvrdě kritizují, zatím ale neúspěšně. Loni byli v Bělorusku popraveni čtyři lidé, uvedl Interfax.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám