Hlavní obsah

V Maďarsku obžalovali jedenáct osob kvůli úmrtí 71 migrantů

Právo, ivi

V Maďarsku ve čtvrtek obžalovali 11 osob v souvislosti s předloňským případem úmrtí 71 migrantů v chladírenském voze u rakouské obce Parndorf. Pašeráci převáželi migranty z Maďarska do Rakouska. Čtyři lidé byli obžalováni z vraždy a prokuratura pro ně žádá doživotí. Ostatním hrozí vězení a vyhoštění ze země.

Foto: Heinz Peter Bader, Reuters

Vyšetřovatelé u nákladního auta, ve kterém byly ostatky desítek uprchlíků.

Článek

Mluvčí soudu ve městě Kecskemét Anett Petróczyová podle agentury MTI řekla, že proces s obžalovanými začne v červnu. „V procesu bude vyslechnuto 284 svědků a 15 expertů,“ dodala mluvčí. Rozsudek by mohl být vynesen koncem roku.

Mezi obžalovanými je třicetiletý Afghánec, jeden občan Libanonu a ostatní jsou občany Bulharska. Prokurátor László Nánási řekl, že převaděčská síť propašovala od maďarsko-srbských hranic do západní Evropy asi 1200 lidí a vydělala statisíce eur.

Mluvčí prokuratury Gábor Schmidt uvedl, že spis má 52 tisíc stránek, vyšetřovatelé zabezpečili 1500 video záběrů a zadrželi 16 automobilů, které pašeráci lidí používali k převozu migrantů a při organizaci pašeráckých akcí.

Migranty, mezi kterými byly čtyři děti a osm žen, pašeráci převáželi v srpnu roku 2015 v chladírenském voze bez dostatečného přísunu vzduchu. Jednasedmdesát osob, převážně Syřané, Iráčané a Afghánci, se udusilo ještě na maďarském území. Vůz našla rakouská policie o den později odstavený na dálnici A4 u obce Parndorf.

Skupina přepravila tímto způsobem od maďarsko-srbských hranic do západní Evropy kolem 1200 lidí. Vydělala na tom statisíce eur (desítky miliónů korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám