Hlavní obsah

Malý skandál. Nevraživého přijetí Sobotky u Zemana si všímají v zahraničí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Čtvrteční „uvítání” premiéra Bohuslava Sobotka prezidentem Milošem Zemanem na Pražském hradě bylo „malým skandálem“. Napsala to německá agentura DPA, které podobně jako rakouské APA a americké AP neuniklo nevraživé přijetí v prezidentově sídle.

Foto: David W Cerny, Reuters

Prezident Miloš Zeman a předseda vlády Bohuslav Sobotka na Pražském hradě

Článek

Německá agentura zrekapitulovala, jak probíhala tisková konference před soukromým jednáním prezidenta s premiérem, a připomněla, že prezident Zeman byl zjevně rozladěn poté, co mu předseda vlády Sobotka na ceremoniál ke své demisi připravený prezidentskou kanceláří odpověděl, že demisi formálně ještě nepodal. K premiérovi se následně otočil zády a rozhodl se odejít ještě ve chvíli, kdy předseda vlády mluvil.

Zeman přitom sám uvedl, že informaci o změně plánu s tím, že se demise nechystá, Hrad obdržel, ale bylo to prý v sedm hodin ráno, kdy podle něj lidé ještě spí.

Pod titulkem Prezident a premiér se v Praze pohádali před běžícími kamerami, popsala scénu, která se odehrála na Pražském hradě, také rakouská tisková agentura APA. Prezident očekával, že Sobotka mu přinese demisi a připravil k tomu příslušnou ceremonii. „Tato ceremonie nebyla nutná,“ citovala APA Sobotku. Agentura rovněž tlumočila stanovisko odborníků na ústavní právo, kteří se shodují v tom, že řešení současné vládní krize má v rukou prezident.

Záznam: Ostrý střet prezidenta Zemana s premiérem Sobotkou na Pražském hraděVideo: ČTK

Podle agentury AP Zeman předsedu vlády Sobotku šokoval svým prohlášením, že přijímá jeho demisi, kterou mu Sobotka nepředložil. Agentura připomněla, že premiér přijal na Pražský hrad za účelem politických konzultací poté, co se rozhodl složit v polovině května funkci.

Zeman ale hned v úvodu prohlásil, že přijímá Sobotkovu demisi, ale chtěl by, aby vláda pokračovala na stávajícím půdorysu tříkoalice. Sobotka byl viditelně otřesen, informovala AP své čtenáře.

Sobotkova demise se mění z dramatu na frašku, napsal slovenský deník Sme. „To, že na Hradě byl připraven ceremoniál k rezignaci, ale premiér přišel Zemanovi pouze ´vysvětlit´ situaci, nikoliv podat demisi, je trapno-směšná etuda, která charakterizuje oba,“ napsal list.

Denník N uvedl, že jednou z mála jistot české politiky je, že prezident Zeman si vybere takové řešení krize, které nejvíc pomůže jemu. „Prezident si svou novou šanci plně užívá už dnes. Krásně to předvedl tím, jak na Pražském hradě dostal váhavého Sobotku do trapné situace,“ napsal deník.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám