Hlavní obsah

Londýnský terorista se mstil za muslimy na Blízkém východě

– Londýn

Terorista Khalid Masood, který před měsícem v Londýně zabil pět lidí, se mstil za vojenské intervence Západu v muslimských zemích Blízkého východu. Deklaroval to v poslední zprávě, kterou ze svého mobilu odeslal prostřednictvím aplikace WhatsApp. V pátek o tom informoval server deníku The Independent.

Foto: Metropolitan Police/Handout , Reuters

Terorista z Londýna Khalid Masood

Článek

Masood zprávu odeslal 22. března jen pár minut před tím, než s pronajatým autem v centru Londýna najel do davu lidí a pak narazil do plotu u parlamentu, pronikl do areálu a před tím, než ho ochranka zlikvidovala, ubodal strážce.

Úřady až dosud uváděly, že jeho motiv nelze s jistotou potvrdit. Independent nyní s odkazem na bezpečnostní zdroje napsal, že 52letý Masood prostřednictvím WhatsApp ohlásil džihád a mstu za vojenské akce Západu na Blízké východě.

Britská kontrarozvědka MI5 podle Independentu příjemce zprávy zdlouhavě vyslýchala, ale nakonec ho pustila se závěrem, že o Masoodově útoku předem nic netušil.

Použitelná metoda

Bezpečnostní zdroje bez bližšího vysvětlení britskému listu sdělily, že se vyšetřovatelům konečně podařilo přečíst Masoodovu komunikaci na WhatsApp díky „lidským a technickým zpravodajským prostředkům“. Dodaly, že vyšetřovatelé budou schopni tuto metodu použít i v budoucnu.

Ve čtvrtek londýnská policie poblíž místa Masoodova činu zatkla 27letého Khalida Mohameda Omara Aliho, který měl v batohu nože a podle podezření policie se chystal spáchat teroristický čin. Jen o pár hodin později vyšetřovatelé zatýkali na severozápadě Londýna a v Kentu. Případ sice s Aliho případem nesouvisel, ovšem policie o něm také hovoří jako o terorismu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Masood byl hrozbou. A stejně proklouzl

Britské úřady čelí rostoucímu tlaku, aby vysvětlily, jak mohl Khalid Masood, pachatel vražedného teroristického útoku z minulého týdne, vyklouznout...

Výběr článků

Načítám