Hlavní obsah

V Londýně za jediný den zhatili dva teroristické útoky

– Londýn • Aktualizováno

Londýnská policie v pátek oznámila, že v uplynulých 24 hodinách zhatila hned dva útočné plány teroristů. Poté, co byl u parlamentu zatčen muž vyzbrojený noži, postřelila policie ženu při zátahu ve čtvrti Willesden v severozápadní části města. Policie uvedla, že mezi případy není přímá souvislost, v obou kauzách však hovoří o terorismu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při zásahu v londýnském Willesdenu policie postřelila ženuVideo: Reuters

 
Článek

Metropolitní policie v pátek oznámila, že hrozba byla zneškodněna, i když vyšetřování pokračuje.

Žena, kterou postřelili v domě ve Willesdenu, je ve vážném, ale stabilizovaném stavu. Policie v rámci akce zatkla šest dalších podezřelých osob, některé v domě, jiné v sousedství a další v hrabství Kent. Podle serveru Daily Mail v domě žila rodina původem ze Somálska a dotyčné je zhruba 20 let. Kontrarozvědka MI5 údajně dům už nějakou dobu sledovala. Při policejním zásahu mělo padnout nejméně šest výstřelů.

Foto: ČTK/AP

Policie hlídá ulici ve Willesdenu

Policejní zástupce Neil Basu uvedl, že čtvrtek byl pro Londýn „mimořádným dnem“, a úřady díky zatčením zhatily teroristům „aktivní plány“.

Zátahu ve Willesdenu a Kentu předcházelo zatčení 27letého muže v centru v blízkosti parlamentu. V batohu měl nejméně tři nože. Podle Daily Mailu na něj upozornila jeho rodina a velké množství policistů ho sledovalo od chvíle, kdy vystoupil ve stanici St. James’s Station, vzdálené od místa zadržení zhruba 400 metrů. [celá zpráva]

Foto: ČTK/AP

Policisté ve Westminsteru zatýkají muže, který měl v batohu nože.

Zatčený muž údajně nebyl pro policii neznámou osobou. Vyšetřovatelé v pátek odpoledne zveřejnili jeho jméno. Jedná se o Khalida Mohameda Omara Aliho. Podle serveru listu The Guardian má britské občanství, ale narodil se v zahraničí. Žil ve čtvrti Tottenham na severu Londýna.

Policie je přesvědčena, že Ali chtěl spáchat teroristický čin. V místě před pěti týdny zaútočil muž s pronajatým autem. Zabil pět lidí včetně člena ostrahy parlamentu, jehož ubodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám